Reisjournaal naar Zuid-Amerika (1850-1852) van de Borsselse scheepsarts Petrus Gansel in ZB

ZB Bibliotheek van Zeeland (ZB) brengt onder de titel Morele beschouwingen en vleselijke lusten voorbij Kaap Hoorn op 10 december deel X in de PPF-reeks (Perfectum-Praesens-Futurum) uit. Dit betreft het journaal van een zeereis met de bark Stad Zierikzee II naar de westkust van Zuid-Amerika (1850-1852) door de Borsselse chirurgijn Petrus Gansel. De hertaling van dit journaal is bezorgd door ZB-medewerker Johan Francke en voorzien van een voorwoord door directeur Perry Moree.

Scheepsarts Petrus Gansel hield voor zijn familie gedurende de jaren 1844-1852 een journaal bij van de reizen die hij naar Oost-Indië en Zuid-Amerika maakte. Deze handschriften zijn bij het Koninklijk Zeeuwsch Genootschap der Wetenschappen terechtgekomen. De journalen zijn ondergebracht in de handschriftencollectie van ZB in Middelburg en inmiddels online beschikbaar. Dit prachtige journaal van een reis naar de westkust van Zuid-Amerika van Gansel (1850-1852) is nu integraal hertaald en toegankelijk gemaakt voor een breed publiek.

De Borsselse chirurgijn Petrus Gansel maakte in de jaren 1850-1852 een oceaanreis met de bark Stad Zierikzee II. Tijdens zijn omzwervingen hield Gansel een journaal bij van hetgeen hij zag. De zeedagen beperkte hij daarin tot een enkel woord, maar mensen die hij ontmoette, volksgebruiken, uitgaansleven, natuur, gebouwen en andere bezienswaardigheden die zijn pad eenmaal aan wal kruisten beschreef hij uitgebreid en voorzag hij van commentaar. Dat maakt de reis die Gansel onder kapitein Ochtman ondernam tot een prachtig document van zijn tijd. Zo maakt Gansel de lezer deelgenoot van zijn bezoek aan de steenkoolmijnen in Wales en de meer dan veertig dagen durende passage van Kaap Hoorn, terwijl het schip de metershoge golven trotseert. Valparaiso wordt getroffen door een stadsbrand en een aardbeving, maar Gansel verwondert zich vooral over de dames van lichte zeden in de stadsopera. In Panama-stad belandt hij te midden van gelukzoekers die tijdens de Goldrush op weg naar Californië zijn. In Peru beschrijft hij hoe sommige vrouwen in Lima zich als cyclopen verkleden en hoe een ontmoeting met desperado’s eindigt. Voor de kust bij Pisco wordt verslag gedaan van de handel in nitraat, waarmee het zeilschip richting Queenstown vertrekt. De reis eindigt in Dundee, waar de kapitein het meest opmerkelijke konijn van de reis uit zijn hoed tovert.

Het boekje is vanaf 10 december 2021 te koop voor € 6,95 in de boekhandel en bij de Klantenservice van de ZB in Middelburg.

Be the first to comment on "Reisjournaal naar Zuid-Amerika (1850-1852) van de Borsselse scheepsarts Petrus Gansel in ZB"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*