Raad Middelburg: ‘Nieuwe skatebaan komt er, maar kan ‘ie goedkoper?’

De meerderheid van de gemeenteraad in Middelburg kan zich vinden in het voorstel van het college van B&W voor een skatebaan in de Veerse Poort, zo bleek maandagavond tijdens de vergadering van de raadscommissie Ruimte. Wel hebben veel raadsleden moeite met de sterk gestegen kosten. De baan wordt volgens B&W 90 procent duurder (650.000 euro tegen 341.000 euro) dan oorspronkelijk begroot.

Alle raadsleden waren blij dat er nu een plan ligt voor een nieuwe skatebaan, nadat de oude begin vorig jaar op last van de rechter werd gesloten vanwege geluidsoverlast. Nadat de skaters 13.000 handtekeningen hadden verzameld, kon de gemeente regelen dat hij tijdelijk weer open kon. Maar op 1 juni, komende woensdag, gaat hij definitief dicht.

Onderdelen schrappen

Wel hadden diverse raadsleden problemen met de forse kostenoverschrijding. Corné de Voogd (SGP): “We hikken hier nogal tegenaan. Is het plan niet veel te groot? Kunnen er misschien onderdelen worden geschrapt om het goedkoper te maken?” Volgens Sven Meijer (VVD) is het huidige ontwerp luxueuzer dan de raad had gevraagd. “Maar wij hebben daar vrede mee als de wethouder de garantie geeft dat het hierbij blijft. En dat de baan zoals gepland half oktober kan worden opgeleverd.” Jesse Aarnoutse (LPM) wilde van de wethouder weten of er nog meer subsidie binnengehaald kan worden bovenop de 142.000 euro die nu al is toegezegd.

Wethouder Jeroen Louws (GroenLinks/PvdA) gaf toe dat het plan uitgebreider is dan waarover eerst werd gedacht. “Maar dan gaat het om verlichting, bijvoorbeeld. De nieuwe skatebaan is gepland aan de Geersesweg in de Veerse Poort, pal tegen de N57. Dat ligt redelijk ver van andere bebouwing. Om de locatie sociaal veilig te maken, is verlichting noodzakelijk. Die kosten komen erbij. Als de baan dichter bij de huizen zou worden aangelegd, was die verlichting wellicht niet nodig geweest.”

Niet nogmaals extra kosten

Louws stelde de VVD gerust. “De bouw van de skatebaan zal gebeuren tegen het nu begrote bedrag van 650.000 euro. Daar komen niet nogmaals extra kosten bij. Tenminste, als de raad volgende week donderdag niet bij het nemen van een definitieve beslissing tot uitstel besluit. Want de offerte die we van de aannemer hebben gekregen, heeft maar een beperkte looptijd. Overigens kunnen we bepaalde aanpassingen aan de omgeving stap voor stap invoeren. Dat hoeft niet allemaal tegelijk. Daarmee kunnen we een deel van de kosten over langere tijd verspreiden.” Op de vraag of de gemeente nog meer subsidie kan aanvragen, was de wethouder niet optimistisch. “Als gemeenten heb je in tegenstelling tot stichtingen niet zoveel mogelijkheden hiervoor.”

Geld toezeggen

De vergadering begon met een inspreker. Skater Dayne van Dijk bedankte het college voor het huidige plan. Op de vraag van de raad wat men kon doen voor skaters, luidde zijn kernachtige antwoord: “Het geld toezeggen voor de aanleg van de baan.”