Raad Middelburg gaat zelf klimaatplannen voor gemeente maken

Een speciale werkgroep van de gemeenteraad van Middelburg gaat plannen maken voor een gemeentelijk klimaat- en energiebeleid. Dat besloot de raad donderdag die het tot een strategisch project bestempelde, waarbij het prioriteit krijgt binnen de ambtelijke organisatie. Voor de eerste stappen in het project maakte de raad 360.000 euro vrij. 

Wim Kant (CDA) opende het debat over het voorstel met kritiek op een artikel dat hij donderdag bij Omroep Zeeland had gelezen. “Er stond in dat er een groene wind door Middelburg waait nu het nieuwe college van GroenLinks/PvdA, Lokale Partij Middelburg, D66 en ChristenUnie is aangetreden. Dat mag zo zijn, maar in het artikel werd ook gesuggereerd dat het vorige college, waar mijn partij het CDA in zat, niets of weinig aan het klimaatbeleid heeft gedaan. Dat klopt niet, we hebben onder meer een systeem van waterberging in het gerenoveerde Molenwaterpark en in de Overloper in Dauwendaele aangelegd.” 

“Niet nog een plan” 

Bas van der Reest (D66) vond dat er wel wat viel af te dingen op de woorden van zijn CDA-collega. “Ik heb in de vorige raadsperiode als lid van de oppositie telkens erop aangedrongen om de zorg om het klimaat en een duurzaam energiebeleid meer prioriteit te geven. Dat werd telkens afgewezen. Ik ben blij dat we nu als raad direct met plannen voor klimaat en energie aan de slag kunnen.” 

Raquel Jimenez (VVD) vond dat er beter met de bestaande gemeentelijke klimaatplannen aan de slag kon worden gegaan, dan nog weer een plan te maken. Een wijzigingsvoorstel (amendement) van de liberalen haalde het echter niet, waarop de partij toch voor het collegevoorstel stemde om van het klimaatbeleid een strategisch project te maken. Jimenez: “Omdat we het klimaatprobleem zo belangrijk vinden dat we elk initiatief steunen om het voortvarend aan te pakken.” 

“Er is geen klimaatprobleem” 

Martin Bos (Forum voor Democratie) hoorde de discussie met stijgende verbazing aan. “Er is geen klimaatprobleem, laat staat een crisis. De mensheid matigt zich aan dat het het klimaat kan beïnvloeden. Onzin. Er is ook geen stikstofprobleem, sterker nog: we moeten blij zijn met stikstof. Daar gaan planten beter van groeien. Stop met hieraan geld uit te geven. Daar kunnen we veel betere dingen mee doen voor de inwoners van Middelburg.” 

De woorden van Bos konden op geen steun rekenen van zijn mederaadsleden. Het voorstel werd aangenomen met alleen de stem van Forum voor Democratie tegen. 

Boerendemonstratie 

Stikstof kwam ook nog op een andere manier aan bod. Voor het begin van de raadsvergadering parkeerden enkele boeren uit de gemeente Middelburg hun trekker voor het stadskantoor. Een mevrouw in Zeeuws kostuum deelde blokjes kaas uit. Ze waren aanwezig om steun te betuigen aan een motie van SGP, CDA, FvD, VVD en SP die de raad opriep om de bezorgdheid uit te spreken richting de provincie en de Tweede Kamer over de stikstofplannen van het kabinet. Ook werd de provincie opgeroepen zo snel mogelijk met de agrarische sector in overleg te gaan over lokale alternatieven met duidelijke toekomstperspectieven voor de agrarische bedrijven. Over dezelfde motie boog ook de raad van Vlissingen zich donderdagavond. 

Fotobijschrift: Boeren uit Middelburg parkeerden hun trekkers bij het stadskantoor ter ondersteuning van een raadsmotie waarin bezorgdheid over de kabinetsplannen rond stikstof werd uitgesproken.