PvdA/GroenLinks praat met bewoners Westkapelle over toekomst Grôôt ‘Ôôd

De gemeenteraadsfractie van PvdA/GroenLinks in Veere praat woensdag met inwoners van Westkapelle over hun dorp. Aanleiding is het zwartboek dat WestkappelaarJan Kaland van de Stichting Cultuurbehoud Westkapelle enkele maanden publiceerde. Volgens Kaland verloedert het dorp, omdat de gemeente en de lokale politiek het in de steek laten.

Illustratief voor de verloedering is de situatie van het Zuiderhoofd, in het Westkappels beter bekend als het Grôôt ‘Ôôd. Dit houten paalhoofd annex steiger, gebouwd in 1907, is in ernstig verval. Een deel van de planken is door stormen weggeslagen, waardoor de steiger nog maar voor een beperkt gedeelte toegankelijk is. Eigenaar waterschap Scheldestromen onderzoekt op dit moment wat eraan kan worden gedaan. Er zijn maar liefst 12 opties, waaronder het afzagen van de palen tot 2 meter vanaf de zeebodem. Dat is een oplossing die niet al te duur schijnt te zijn, maar wel de cultuurhistorische waarde van het monument vernietigt. Andere opties zijn de bouw van een kortere steiger, omdat dit vanaf het land kan gebeuren is ook dit niet al te duur. De duurste optie is de bouw van een volledige nieuwe steiger naar het historische ontwerp. Het waterschap heeft laten weten dat dit ‘zeker meer dan 4 miljoen euro kost’.

Oude glorie

Volgens PvdA/GroenLinks moet er alles aan gedaan worden om het Grôôt ‘Ôôd te behouden. De partij hoort graag hoe de Westkappelaars hierover denken. Ook is de raadsfractie benieuwd naar andere suggesties om Westkapelle in zijn oude glorie te herstellen. De bijeenkomst begint woensdag om 19.30 uur in het Polderhuis. Inloop vanaf 19.15 uur.

Foto: Omroep Zeeland