Presentatie plan voor huisvesting 216 arbeidsmigranten Oost-Souburg, omwonenden blijven tegen

Ruim 40 wooncontainers voor 216 arbeidsmigranten aan de Energieweg in Oost-Souburg. Woensdagavond presenteerden twee ondernemers hun plan hiervoor tijdens een voorlichtingsbijeenkomst van de gemeente Vlissingen. De bewoners van het nabijgelegen Edisonpark waren er ook om te protesteren tegen het plan. Zij zijn niet tegen de komst van arbeidsmigranten, maar wel op deze plek. Door de verwachte toename van het verkeer zal het er een stuk onveiliger worden, vrezen zij.

Het plan komt uit de koker van ondernemers Lodewijk Lampert, en Sjaak Poppe. Lampert heeft zich gespecialiseerd in de huisvesting van arbeidsmigranten, op het terrein van Poppe moeten de containerwoningen komen. Volgens Lampert schreeuwen diverse bedrijven in de regio om werknemers: Damen, Orsted, Amels, EPZ, om en maar een paar te noemen. Architect Sjaak Goud lichtte zijn ontwerp toe. “We maken van drie containers één woonunit, met vier slaapkamers, een gezamenlijke woonkamer en een gezamenlijke keuken. Op de hoeken komen iets kleine woningen van twee containers. Dat doen we in vier woonblokken van twee verdiepingen hoog.”

‘0 procent draagvlak’

Tonny Hoogesteger had met haar medebewoners van het Edisonpark nauwelijks oog voor de plannen. Zij gingen in discussie met wethouder Coen Bertijn. Ze wees erop dat onder de bewoners ‘0 procent draagvlak’ is voor de plannen. Dat was ook de tekst vergezeld van een duim naar beneden die op hun protestborden stond.

Corrie Marteijn van de Zwemschool Zeeland, die aan de Energieweg ligt, wees Bertijn erop dat door de vele auto’s het er nu al heel gevaarlijk is voor de vele jonge kinderen die zwemles krijgen. Dat autoverkeer zal met de komst van de arbeidsmigranten alleen maar toenemen. “Ik moet er niet aan denken wat er gebeurt als een vijfjarig kind blij na het behalen van zijn zwemdiploma straks naar buiten rent.”

Volgens wethouder Bertijn moet de verkeersituatie zeker worden aangepakt. “Mijn eigen kinderen kregen daar zwemles, dus ik weet uit ervaring hoe het daar is. Het had eigenlijk al moeten worden aangepakt, maar dat gaat nu zeker gebeuren.”

Raad van State

Na een uur discussiëren bleven, zoals te verwachten, de wethouders en de bewoners van het Edisonpark het oneens. De gemeente gaat nu het plan van de ondernemers nader bekijken. Als het gemeentebestuur het acceptabel vindt zal men aan de gemeenteraad instemming vragen voor het wijzigen van het bestemmingsplan.

Verwacht wethouder Bertijn dat hij uiteindelijk de bewoners weer ziet als zij in hoogste instantie bij de Raad van State het plan zullen proberen te verhinderen? Daar wilde Bertijn nog niet aan denken, want dan zou het plan zomaar twee jaar vertraging kunnen oplopen. En dat terwijl de ondernemers het liefst eind dit jaar de eerste arbeidsmigranten zouden willen huisvesten.

Foto: Het ontwerp voor de huisvesting van de arbeidsmigranten (Samen Uitzicht BV)