Politievrouw wordt nieuwe burgemeester Veere

 

Frederiek Schouwenaar (42) wordt de nieuwe burgemeester van Veere. Dat werd donderdagavond bekendgemaakt bij de gemeenteraadsvergadering. Schouwenaar is nu nog sectorhoofd Baronie van de politie Zeeland-West-Brabant, is gehuwd, heeft twee kinderen en woont in Gorinchem. Ze is lid van de VVD. De nieuwe burgemeester van Veere wordt op 2 februari geïnstalleerd.
 
Schouwenaar stond in 2016 nog op de zevende plek op de VVD-lijst voor de Tweede Kamerverkiezingen. Maar op dezelfde dag kreeg ze een aanbod bij de politie om een belangrijke leidinggevende functie te bekleden. Voor die functie heeft ze toen gekozen. Sinds begin 2021 is ze sectorhoofd bij de eenheid Baronie Zeeland-West-Brabant.
 
Foto: ANP
 
Sterke persoonlijkheid
Volgens het Veerse raadslid Peter Meijs, voorzitter van de vertrouwenscommissie die de gesprekken met de kandidaten voerde, is gekozen voor Schouwenaar ‘omdat ze een sterke persoonlijkheid is met een goed ontwikkeld moreel kompas’. Meijs: “Haar authentieke optreden wekt vertrouwen. Ze denkt eerst na, is belangstellend, heeft lef en pakt aan. We denken en verwachten dat er een goede klik zal zijn met de Veerse bevolking.Ze zoekt de verbinding en is helder in de rolverdeling tussen raad, college en burgemeester. Ze communiceert duidelijk en zal Veere voortreffelijk vertegenwoordigen.”
 
Teleurstellend
In totaal solliciteerden 30 kandidaten naar de functie. Meijs: “Dat vind ik eigenlijk een beetje teleurstellend. Voor een prachtige gemeente als Veere had ik meer gegadigden verwacht.”
Met de benoeming van Schouwenaar is vanaf 2 februari kent de meerderheid van de Zeeuwse gemeenten een vrouw als burgemeester: 7 tegen 6. Meijs: “We schrijven dus een klein geschiedenis. Daar was het uiteraard niet om begonnen. Wij hebben de beste kandidaat gekozen. Dat ze vrouw is, is alleen maar prima.”
 
Scheidend burgemeester
De scheidend burgemeester, Rob van der Zwaag, kondigde begin dit jaar zijn vertrek aan. “Na ruim zestien jaar burgemeester te zijn geweest van Veere ga ik op zoek naar een nieuwe uitdaging”, schreef Van der Zwaag in een persoonlijke brief aan de ambtenaren, het college en de gemeenteraad. CDA’er Rob van der Zwaag was sinds 16 januari 2006 burgemeester van Veere. Daarvoor was Van der Zwaag van 1999 tot 2006 wethouder in Venlo.