“Overheid trekt te vaak een te grote broek aan”

“De overheid trekt te vaak een te grote broek aan. Hierdoor zijn we te vaak niet in staat waar te maken wat we beloven. We moeten daar realistischer en eerlijker in worden. Ook in Vlissingen hebben we behoefte aan een daadkrachtige overheid, die doet wat ze zegt en zegt wat ze doet. Laten we in 2023 proberen het vertrouwen in de Vlissingse politiek te versterken.”

Dat zei burgemeester Bas van den Tillaar maandag tijdens de nieuwjaarsreceptie van de gemeente Vlissingen. Volgens Van den Tillaar is het de hoogste tijd dat de overheid meer vertrouwen wekt bij de burgers. “Daarbij is het onvermijdelijk dat we het niet iedereen naar de zin kunnen maken. Dat we als overheid bij onze keuzes voor- en tegenstanders treffen is van alle tijden. Meer vertrouwen in politiek en bestuur betekent niet dat iedereen tevreden is, maar wel dat meer mensen zien waarom keuzes zijn gemaakt. We kunnen die vaak beter uitleggen en de dilemma’s beter voor het voetlicht proberen te brengen.”

Doe mee Vlissingen

Het nieuwe onlineplatform DoemeeVlissingen.nl, dat de gemeente onlangs lanceerde, is volgens Van den Tillaar een goede manier om de inwoners meer bij het bestuur te betrekken. “Hiermee kunnen we onze inwoners, ondernemers en verenigingen online mee laten denken over belangrijke projecten en plannen voor onze stad en de beleidskeuzes die we maken.”

Landelijk vuurwerkverbod

De burgemeester sprak zich, niet voor het eerst, uit voor een landelijk vuurwerkverbod. “De discussie over consumentenvuurwerk is weer vol terug op de agenda. Eerder nam onze gemeenteraad al een motie aan die aangaf Vlissingen het liefst vuurwerkvrij te zien. Deze jaarwisseling raakten landelijk weer 1250 mensen gewond, 389 mensen belandden op de spoedeisende hulp, verzekeraars melden alweer 10 miljoen euro aan alleen al particuliere schades. Kosten en baten zijn hier al lang niet meer in balans. Een landelijk verbod is noodzakelijk, waarbij ook de verkoop van consumentenvuurwerk wordt gestopt.”

Foto: Omroep Zeeland