Organisatie Nacht van de Nacht Middelburg: “Het was op twee plekken te druk, dat moet volgend jaar beter”

De organisatie van de Nacht van de Nacht (N8vdN8) in Middelburg kijkt terug op een geslaagd evenement afgelopen zaterdag. Wel was het volgens voorzitter Henk Daalhuizen op twee plaatsen in de stad op een bepaald moment te druk. “We gaan kijken wat daar niet goed ging en hoe we dat volgend jaar kunnen voorkomen.”

Daalhuizen maakt zijn opmerkingen nadat de gemeenteraadsfractie van GroenLinks/PvdA vragen aan de Middelburgse burgmeester Harald Bergmann heeft gesteld over dat het hier en daar te druk was. Hierdoor stokte de doorstroming, wat diverse bezoekers een onveilig gevoel bezorgde.

Daalhuizen: “Het was op een bepaald moment nogal druk bij de Lange Jan en op de plek waar de Langeviele uitkomt op de Markt, tussen café Cliché en ijssalon A Domani. Dat kwam omdat daar een grote percussieband al spelend richting de Markt liep. Daar kwamen veel toeschouwers op af, waardoor er in tegenovergestelde richtingen mensenmassa’s op gang kwam. Hierdoor ontstond er een opstopping.”

Verbod

Daalhuizen hebben persoonlijk geen klachten bereikt dat hierdoor een onveilige situatie ontstond. Wel realiseerde hij op zaterdagavond al snel dat er moest worden ingegrepen. “Twee medewerkers hebben de percussieband gevraagd door te lopen naar de Markt. Hier konden ze ongestoord muziek maken en mensen ernaar kijken. Achteraf besef ik dat deze band de hele avond op de Markt had moeten blijven. We hadden moeten verbieden dat ze zich verplaatsten naar de smallere straten rondom de Markt.”

Geblokkeerde vluchtweg

Het publiek dat in de smalle doorgang kwam vast te zitten, probeerde via het terras van café Cliché weg te komen. Dat ging niet zonder slag of stoot, omdat de randen van het terras waren voorzien van plantenbakken. Ook hielden medewerkers van Cliché mensen die de drukte wilde ontvluchten tegen.

Martin Dubbelman, bedrijfsleider van café Cliché: “Wij willen met de plantenbakken sfeer creëren op ons terras. De gemeente heeft de plaatsing goedgekeurd. Misschien moeten we na zaterdag overwegen om doorgangen tussen de bakken te maken, zodat mensen in noodgeval weg kunnen. En uiteraard moet niemand door onze medewerkers worden tegengehouden.”

Langs Cliché en de aangrenzende cafés loopt een pad. Dat was zaterdagavond ergens halverwege geblokkeerd door barbecues en oliedrums. Dubbelman: “Die zijn niet van ons maar van aangrenzende cafés. Volgens mij is dat pad openbare weg, dus dat zullen wij zeker niet blokkeren.”

Geforceerd opzij

Dubbelman organiseerde op zijn terras zaterdagavond een eigen activiteit. “Een act van een meneer met lichtgevende touwen. Dat was heel erg leuk.” Voorzitter Henk Daalhuizen van de N8vdN8 verwelkomt dit eigen initiatief zeker, maar hij wist er niet van. “Het trok natuurlijk wel extra publiek. We moeten dit zeker evalueren.”

Wat ook geëvalueerd moet worden: zaterdagavond reed enkele malen door de nauwe doorgang tussen Cliché en A Domani een gemotoriseerd treintje met bezoekers. Martin Dubbelman: “Elke keer als dat langskwam, moesten mensen geforceerd opzij.” De bedrijfsleider van café Cliché vond het desondanks een fantastisch evenement, met misschien hier en daar letterlijk enkele ‘knelpunten’. “Maar als we die kunnen verbeteren volgend jaar, dan wordt het alleen maar mooier.”

Antwoord burgemeester

Inmiddels heeft burgemeester Bergmann van Middelburg de vragen van GroenLinks/PvdA beantwoord. Hij geeft aan dat het college van B&W zich ervan bewust is dat bij ieder evenement met veel publiek veiligheidsrisico’s bestaan en dat dit tot onveiligheidsgevoelens onder bezoekers kan leiden. Bergmann: “Voor evenementen zoals N8vdN8 wordt een veiligheidsplan opgesteld. Na afloop volgt een evaluatie waarmee volgende edities kunnen worden verbeterd. Samen met de organisatie bekijken we hoe onveilige situaties in de toekomst beter beheersbaar gemaakt kunnen worden.”

Foto: Inglourios Fiction (Omroep Zeeland)