Oppositie Vlissingen boos om kerstfeest gemeente, coalitie vindt het een storm in een glas water

De oppositie in de Vlissingse gemeenteraad reageert verontwaardigd op het kerstfeest dat de gemeente vanmiddag voor haar medewerkers in het stadhuis organiseert. “Zoveel overdaad, terwijl sommige inwoners deze kerst nauwelijks te eten hebben of in de kou zitten. Dit past niet bij een gemeente die van het Rijk fors moet bezuinigen. Dit is absoluut het verkeerde signaal naar onze burgers.”

Raadslid Pim Kraan van Perspectief op Vlissingen (POV) wist niet wat hij zag de afgelopen twee dagen. “Ik woon pal tegenover het stadhuis. Ik heb allerlei feestartikelen naar binnen zien dragen. Ik werd nieuwsgierig en ben in het stadhuis gaan kijken.” Wat Kraan in de hal zag, hield hij niet voor mogelijk. “Allemaal buffettafels, eten en drinken, een kerstdorp: ik gun de medewerkers van de gemeente absoluut een kerstfeestje als dank voor hun inzet dit jaar. Maar deze overdaad past absoluut niet bij een armlastige gemeente.”

Priscilla Kuipers (SP): “De afgelopen jaren organiseerde de gemeente een bescheiden kerstborrel voor het personeel bij Stadsbeheer in Vrijburg. Prima, niets mis mee. Maar ik heb begrepen dat aan het feest vanmiddag meer geld wordt uitgegeven dan de 14.000 euro die Vlissingen weigerde de Voedselbank Walcheren te geven. Ik heb van sommige ambtenaren gehoord dat ook van hen zo’n luxe feest niet hoeft.”

Misselijk

“Ik word er letterlijk misselijk van”, zegt Frances Oreel (PvdA) “Zo’n feest organiseren dat kun je gewoon niet maken. Ook al zouden ze uit eigen zak betalen via de contributie voor de personeelsvereniging vind ik dit een totaal verkeerd signaal naar onze inwoners die niet genoeg te eten hebben deze kerst of de kachel uit laten, uit angst voor de hoge energierekening. Ik raad daarom iedereen die thuis in de kou zit om vanmiddag naar het stadhuis te gaan. Daar is het gezellig en brandt de kachel.”

Kerstfeest in weelde

John Dooms van coalitiepartij de Lokale Partij Vlissingen (LPV) noemt de verontwaardiging van de oppositie echter een storm in een glas water: “Ik heb navraag gedaan op het stadhuis. Dit feest past volledig binnen de begroting. De medewerkers van de gemeente hebben ook van alles zelf georganiseerd, om het niet te veel in de papieren te laten lopen.”

Rieky Bostelaar van GroenLinks, dat ook tot het college behoort, klinkt genuanceerder: “Ik begrijp dat de raad het budget voor dit feest heeft goedgekeurd. Dan nog vind ik het lastig. Er zijn inwoners die het niet breed hebben, maar ik snap ook dat de gemeente de medewerkers een feest wil aanbieden. Je moet je personeel goed behandelen, zeker nu er diverse werkgevers op zoek zijn naar nieuwe mensen. Als gemeenteambtenaren voortdurend horen dat er binnen het bedrijfsleven veel meer mogelijk is, dan stappen ze op een dag wellicht over. Ik gun iedereen een kerstfeest in weelde. Daarvoor moeten we nog heel veel werk verzetten, een personeelsfeest doet daar niet zoveel aan af.”

Uiteraard hebben we de gemeente Vlissingen om een reactie gevraagd. Burgemeester Bas van den Tillaar, verantwoordelijk voor personeel en organisatie, heeft gereageerd.

Foto: het stadhuis van Vlissingen (Omroep Zeeland)