Oppositie Vlissingen blijft met vragen zitten over afwijzen opvang vluchtelingen op cruiseschip

B&W van Vlissingen heeft vorige week dinsdag de opvang van 1.100 asielzoekers op een cruiseschip in de Buitenhaven unaniem afgewezen. En geen enkele wethouder heeft gedreigd af te treden als een hem onwelgevallige beslissing zou worden genomen. Dat maakte wethouder Coen Bertijn (CDA) gisteravond bekend in een extra raadsvergadering die zich boog over hoe het besluit tot stand is gekomen.

De oppositie had om de extra raadsvergadering gevraagd omdat er volgens haar veel onduidelijkheid bestond over hoe de besluitvorming was gegaan. Aller scenario’s passeerden de revue. Zoals: waren B&W vorige week dinsdagochtend niet tot een unaniem besluit gekomen, waardoor ’s avonds de coalitiepartijen (Lokale Partij Vlissingen, VVD, GroenLinks, CDA/ChristenUnie en de Partij Souburg Rithhem) er nog over moesten vergaderen? En dat er toen pas op woensdagochtend een afwijzend besluit werd genomen?

Eerder op de hoogte

Ook vroeg de oppositie zich af als klopte wat de wethouder zei, dat er op dinsdagochtend al een unaniem besluit was genomen, waarom er dan nog op dinsdagavond coalitieoverleg nodig? En dat extra overleg betekende dat een deel van de raad (de coalitie) eerder op de hoogte was van een collegebesluit dan de rest van de raad (de oppositie)?

Veel onduidelijkheid

Wethouder Bertijn beantwoordde ook in de tweede termijn geduldig alle vragen, maar elk antwoord leverde weer nieuwe vragen op. Burgemeester Bas van den Tillaar vond het op een bepaald moment als voorzitter van de raad welletjes. Daarop restte de oppositiepartijen die het debat hadden aangevraagd niets anders dan de opmerking dat er veel onduidelijkheid overbleef. Of zoals Frances Oreel (PvdA) het samenvatte: “Een volgende keer moet zo’n besluit op een betere manier worden genomen dan nu is gebeurd.”

Foto: Omroep Zeeland