Oostkerk krijgt 80.000 euro van de gemeente Middelburg

De Oostkerk in Middelburg krijgt volgend jaar 80.0000 euro van de gemeente. Eigenlijk wilde de stichting achter de kerk dat bedrag jaarlijks ontvangen. Maar de gemeente geeft het bedrag eenmalig en geeft als advies om tijdig de subsidie aan te vragen voor de komende jaren.

“We zijn heel blij met het besluit”, laat directeur van stichting De Oostkerk Leo Hannewijk weten. “Het is de waardering die we zoeken en nodig hebben.” Hannewijk is niet teleurgesteld dat het nu slechts gaat om een eenmalige subsidie. “Het is de realiteit. We weten dat het college bezig is met andere richtlijnen voor kunst- en cultuursubsidies.”

Petitie 3.000 keer ondertekend

Vrijwilligers van de Oostkerk startten eerder deze maand een petitie om een structurele bijdrage te krijgen van de gemeente om het voortbestaan van de Oostkerk te verzekeren. “Het kost veel geld om de kerk open te houden. Zoals het verwarmen van het gebouw. Ondanks dat we het afgelopen jaar veel aan verduurzaming hebben gedaan”, vertelde vrijwilliger Ollo Feenstra eerder. Inmiddels is de petitie meer dan 3.200 keer ondertekend. “Ik ben ervan overtuigd dat deze actie heeft geholpen”, zegt Hannewijk. “Het heeft geholpen om het draagvlak onder de Middelburgers aan te tonen.”

Belangrijk monument voor Middelburg

Gepleit werd voor een structurele subsidie, zodat de kerk openblijft voor evenementen. “Het is zo’n belangrijk monument voor de stad”, legde Feenstra uit. Daar is de gemeente dus deels in meegegaan. Volgens de gemeente levert de kerk een belangrijke bijdrage aan de kunst en cultuur in de stad. “De gemeente is erg blij met de Oostkerk. Het is een voorziening met een geweldige programmering en acties. Daar zijn ze erg tevreden mee”, vertelt Hannewijk.

Bijna failliet

Eerder dit jaar kreeg de Oostkerk ook al financiële steun van de gemeente. De stichting dreigde toen failliet te gaan door acute financiële problemen. De gemeente besloot toen om de stichting 40.000 euro te geven om de schuldeisers te betalen.

Foto: Omroep Zeeland