Omgedraaide school wordt platgegooid: ze beginnen helemaal opnieuw

Weten jullie nog die school in Oost-Souburg die per ongeluk verkeerd om werd gebouwd? Dat ‘foutje’ wordt nu goedgemaakt. “De school wordt zo snel mogelijk goed neergezet, alles wordt gedemonteerd en de fundering wordt aangepast”, laat directeur Ruud Hoogesteger van basisschool Tweemaster-Kameleon weten.

Voor zowel de leerlingen als de directeur van de Tweemaster-Kameleon is dat goed nieuws. Eerder zei de directeur nog tegen Omroep Zeeland: “Ze lossen het maar op, het gebouw is bedacht in een bepaalde omgeving en ik wil het ook zo krijgen. De bal ligt nu bij de gemeente Vlissingen.”

Nieuwe planning

Volgens de gemeente Vlissingen wordt op dit moment alles berekend door de aannemer. Ook wordt alles opnieuw getekend. De gemeente moet op die plannen en tekeningen nog een klap geven en daarna moet er een nieuwe planning komen. Wie er verantwoordelijk is voor de fout, gaat de gemeente Vlissingen nog onderzoeken.

De bouwblunder

Het was de conciërge die achter de grote bouwblunder kwam. De fundering en het skelet van het gebouw in de Jan de Priesterstraat waren al af – zelfs het dak lag er al op – maar deze bleken 180 graden gedraaid te zijn ten opzichte van de tekeningen. Er werd opgemerkt dat bepaalde elementen, waaronder een trap, niet klopten met de tekeningen, liet de school weten aan de ouders. “Vrij bizar dat wij het zelf signaleerden. Op de bouwplaats zou je dat toch moeten zien, met die tekeningen”, stelde de directeur eerder. “De school is bedacht in een bepaalde omgeving en ik wil het gebouw ook zo krijgen, ze lossen het maar op.”
 
En dat gaat nu dus gebeuren, alleen is het nog even wachten op hoelang de ‘verbouwing’ gaat duren. De leerlingen van de school hebben momenteel les in een tijdelijk onderkomen, maar daar zijn twee problemen: er is geluidsoverlast en het is er ontzettend warm. “Aan het geluid hebben we wat kunnen doen en we hebben een mobiele airco aangeschaft”, vertelt Hoogesteger. “Maar ideaal is het niet. Het is niet de bedoeling dat we hier nog langer in moeten zitten.
 
De nieuwbouw van de Tweemaster-Kameleon heeft een lange aanloop gehad. De discussie over nieuwbouw duurt al zo’n twintig jaar. Zo is er nog sprake geweest van een nieuwe brede school midden op het dorp, in de Karolingenburcht en een locatie aan de Sloeweg. Ook andere locaties vielen af omdat er te weinig ruimte was voor de basisscholen met bijbehorende voorzieningen.

‘Het kan dus blijkbaar altijd misgaan’

Uiteindelijk is het besluit gevallen om de huidige scholen te slopen en op die plaats nieuwbouw te bouwen. “Ik heb een plechtige belofte afgelegd dat de bouw van die scholen op die plaats zou doorgaan”, zei wethouder Rens Reijnierse van de gemeente Vlissingen vlak nadat de blunder ontdekt werd. “Ik dacht een paar weken geleden dat ik kon zeggen: nu gaat er niks meer mis, maar het kan dus blijkbaar altijd misgaan.”