Nieuwe dorpsraad wil aanzien van Grijpskerke verbeteren

‘Maak van Grijpskerke meer dan alleen een doorgang voor toeristen’. Dat is de noodkreet van inwoners van Grijpskerke tijdens de eerste openbare dorpsraad, woensdagavond in het dorpshuis Nimmerdor. “We hebben wel de lasten van het toerisme, maar niet de lusten”, klinkt vanuit het publiek. Instemmend wordt er geknikt en gehumd. “We zijn het slachtoffer van het succes in Zoutelande, Westkapelle en Domburg. Onze infrastructuur kan het niet aan,” aldus de dorpelingen.

Ongeveer vijftig mannen en vrouwen verzamelden zich woensdagavond in de gymzaal om de lancering van de dorpsraad bij te wonen. Die had even op zich laten wachten door een voor de hand liggende reden: de coronapandemie.

‘Er is woningnood, maar niemand wil hier wonen’

De verkeersproblematiek in Grijpskerke was het belangrijkste onderwerp van de avond. De 12.000 auto’s die gemiddeld op een dag door het dorp rijden, leiden tot veel ergernissen. Maar dat bezoekers aan Walcheren allemaal doorrazen naar de kustdorpen, ligt de dorpelingen ook niet helemaal lekker. “De gemeente investeert gigantisch veel geld in Westkapelle en ziet het er prachtig uit, maar in Grijpskerke gebeurt er nul komma nul”, zegt een van de inwoners. Hij pleit voor het opknappen van de straten in Grijpskerke. “Er is woningnood, maar niemand wil hier wonen. Jongeren trekken naar Middelburg. Er zijn geen bouwplannen. Hoe kan dit? Komt dat door het aanzien van Grijpskerke?”

Dorpsraadvoorzitter Ad van Broekhoven haakt in op de vraag. “Dit is precies een goed voorbeeld van waar een dorpsraad voor staat. Wij willen zorgen dat er meer aandacht komt voor het aanzien van Grijpskerke.”

Onvrede over ontstaan nieuw dorpsbestuur

De verkeersproblemen in Grijpskerke hebben er toe geleid dat in februari 2020 vier inwoners het initiatief namen om de dorpsraad ‘nieuw leven in te blazen.’

Maar niet iedereen in de gymzaal is tevreden met de manier waarop het nieuwe bestuur is ontstaan. “Niemand heeft het huidige bestuur gekozen, dat leidt tot vragen in het dorp”, aldus een dorpeling. De man krijg bijval uit het publiek. Iemand zegt: “Ik ben heel blij dat er een dorpsraad is, maar die moet wel alle inwoners vertegenwoordigen.” Voorzitter Ad van Broekhoven laat weten dat de dorpsraad formeel pas in maart van start gaat en dat er dan een officiële stemming zal plaatsvinden. “Het belangrijkste voor nu is dat de dorpsraad doorgestart wordt. Ik denk dat we er allemaal over eens zijn dat we als Grijpskerke samen dingen moeten gaan oppakken.”

Be the first to comment on "Nieuwe dorpsraad wil aanzien van Grijpskerke verbeteren"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*