Nieuwe documentaire geeft inkijkje in Vlissings verzet: ‘Dit is redelijk uniek’

Dit jaar stond Vlissingen in het teken van de opstand tegen de Spaanse bezetting in 1572, één van de gebeurtenissen die leidde tot ‘de geboorte van Nederland’. Documentairemaker Klaas van de Ketterij maakte een documentaire over het bewuste jaar, gepresenteerd door historicus Peter Sijnke uit Middelburg. Sijnke is blij met de aandacht voor dit stukje geschiedenis: “Het is redelijk uniek.”

De documentaire De opstand 1572 – Vlissingen werd vandaag gepresenteerd tijdens de afsluiting van het Vlissingse themajaar. Op 6 april dit jaar was het 450 jaar geleden dat Vlissingen zich met de hulp van de geuzen bevrijdde van de Spaanse bezetters. Tijdens het themajaar werd op verschillende manieren aandacht besteed aan de historische gebeurtenis.

Sijnke vindt het een goede zaak, die aandacht. “Ik vind het altijd fijn als er aandacht aan geschiedenis geschonken wordt, natuurlijk. Maar dit is voor Vlissingen wel een hele belangrijke datum. Vlissingers waren altijd al – en zijn dat nog een beetje – recalcitrante mensen, oproerig. Dat was toen zeker zo. Ze lieten zich niet zomaar iets zeggen en ze kwakten de bezetter er zo uit.”

De Opstand van Vlissingen vond plaats van 6 tot 13 april 1572 tijdens de Tachtigjarige Oorlog. De bevolking leed al een tijdlang aan voedseltekorten. Tijdens de Paasmis in de Sint Jacobskerk zei de dominee dat de mensen naar buiten moesten en zo is de opstand begonnen. Uiteindelijk werden de Spanjaarden verdreven en stond Vlissingen aan de wieg van de geboorte van Nederland.

En dat is bijzonder, dat Vlissingen zichzelf bevrijdde. Het verhaal dat veel mensen kennen gaat over Den Briel. Daar refereert het beroemde rijmpje ‘Op 1 april verloor Alva zijn bril’ aan. “Dat is hét verhaal geworden. Dat is blijven hangen in het collectieve geheugen, dat was ook toen al”, zegt Sijnke. “Maar in Den Briel was geen één Spanjaard meer, er was geen bezetter meer. De Watergeuzen konden de stad zo binnenwandelen. Dus wat er in Vlissingen is gebeurd, is veel belangrijker.”

In de documentaire spreekt Sijnke met verschillende experts op het gebied van het Vlissingse verzet, waaronder historicus Tobias van Gent en Ad Tramper van het Zeeuws Archief. “En we doen het voornamelijk op locatie”, voegt Sijnke toe. “Dat is het leuke, veel locaties van waar dit verhaal zich afspeelde, kunnen we nog bezoeken.” Voorbeelden daarvan zijn het Bellamypark en het Keizersbolwerk in Vlissingen.

De documentaire is gemaakt door Klaas van de Ketterij, naar een idee van Ivo van der Velde. Binnenkort is de film via internet voor iedereen te zien.

Dit is een artikel van Omroep Zeeland.

Foto: De Opstand van Vlissingen (foto: Omroep Zeeland)