Nieuw college Veere wil parkeertarieven verlagen

Het nieuwe college van B&W in Veere, dat donderdagavond is geïnstalleerd, wil de parkeertarieven verlagen. Verder willen de nieuwe wethouders de dienstverlening aan burgers en ondernemers verbeteren.

Een verrassing was het niet, dat het nieuwe college van SGP, CU, VVD en Hart voor Veere (HVV) het parkeerbeleid wil veranderden. Want de onvrede over het huidige parkeerbeleid was inzet van de gemeenteraadsverkiezingen in maart. En het was de reden dat het vorige college van PvdA/GroenLinks, CDA en DTV, de verkiezingen verloor.

Heel concreet zijn de plannen nog niet, maar het nieuwe college wil in ieder geval het betaald parkeren op de Westkappelse Zeedijk aanpakken, de tarieven verlagen die ondernemers betalen voor parkeervergunningen voor hun werknemers, net als het tarief van parkeren in de winter en het tijdstip vervroegen tot waarop ’s avonds moet worden betaald. Ook komt er een proef in de kernen van Zoutelande en Dishoek met een lager parkeertarief.

Sneller een vergunning

Het nieuwe college wil ook de gemeentelijke dienstverlening aan burgers en ondernemers verbeteren. De gemeente moet beter communiceren wat men op dit gebied van haar kan verwachten. Ook moeten vergunning snel worden geregeld dan tot nu het geval is.

Verbod verkoop tweede woning

De verkoop van een tweede woning wordt in de hele gemeente verboden, met uitzondering van recreatieparken. Zo wil het nieuwe college ervoor zorgen dat starters en jonge gezinnen in de eigen gemeente een huis kunnen vinden. Ook beperkt het college uitbreiding van recreatieve verhuur door particulieren, echter we met respect voort bestaande situaties. Ook is men terughoudend met de uitbreiding van het aantal slaapplaatsen bij hotels en pensions. Maar ondernemers met een duurzaam en innovatief plan dat een duidelijk kwaliteitsverbetering is, kunnen rekenen op een positieve benadering. Het college gaat de invoering van een zelfbewoningsplicht voor huiseigenaren onderzoeken.

Luisteren naar oppositie

Het nieuwe college wil de komende jaren nadrukkelijk de verbinding zoeken met de inwoners, ondernemers, maar ook met de andere politieke partijen. Daarom heeft het college de oppositie (PvdA/GroenLinks, CDA, DTV en D66) verzocht aan te geven wat zij de komende jaren als prioriteiten ziet. Het nieuwe college heeft naar eigen zeggen veel van de punten die de andere partijen naar voren brachten in het coalitieprogramma opgenomen.

Vlissingen 

Ook in Vlissingen is donderdagavond een nieuw college geïnstalleerd, bestaande uit LPV, PSR, VVD, GroenLinks en CDA/CU. Het college presenteerde afgelopen vrijdag al zijn coalitieakkoord ‘Samen kunnen we het!’