Nieuw college Veere holt takenpakket burgemeester uit

Vlag Oekraïne ©Gemeente Veere

De partijen die vanaf donderdag het nieuwe college van B&W van Veere vormen, hebben bij de taakverdeling tussen de vier wethouders rigoureus gesnoeid in de taken van burgemeester Rob van der Zwaag. Hij behoudt alleen zijn wettelijke opdrachten: handhaving van de openbare orde en verantwoordelijkheid voor de veiligheid in zijn gemeente. Van der Zwaag, die al in januari aankondigde na de verkiezingen te zullen vertrekken als zijn opvolgers is benoemd, lijkt hiermee definitief op weg naar de uitgang.

Wie afgelopen woensdag op de site van Veere de taken van de burgemeester bekeek zag daar staan: openbare orde en veiligheid, brandweer, representatie, voorlichting en communicatie, mediabeleid. Na de installatie van het nieuwe college van B&W zal daar alleen nog maar staan: openbare orde en veiligheid, brandweer.

Uit democratisch oogpunt valt er wellicht iets voor dit karige takenpakket te zeggen. Immers, de wethouders zijn gekozen door de gemeenteraad die op zijn beurt is gekozen door de kiezers. De burgemeester daarentegen is benoemd door de Kroon (in de praktijk is dat de minister van Binnenlandse Zaken) op voordracht van de gemeenteraad. Dus in de gemeente Veere ligt de dagelijkse bestuurlijke verantwoordelijkheid vanaf vanavond grotendeels bij politici die democratisch zijn gekozen.

Ondanks dat burgemeesters ‘maar’ twee wettelijke taken hebben, zijn ze in de meeste gemeenten ook nog verantwoordelijk voor andere zaken. In Vlissingen bijvoorbeeld voor het horecabeleid, in Sluis voor het ICT-beleid van de gemeente.

Doorpakkers

Toen Rob van der Zwaag begin dit jaar zijn vertrek aankondigde, werd hij in de media getypeerd als ‘een sociaal bewogen burgemeester die vaker met de vuist op tafel had moeten slaan, een prachtmens, maar niet altijd een doorpakker’. Die doorpakkers zitten blijkbaar wel in het nieuwe college van B&W van Veere. Want wie de taakverdeling tussen de vier nieuwe wethouders bekijkt ziet dat VVD-wethouder Ruud van Houten zich gaat bezighouden met communicatie en voorlichting, vroeger een taak van de burgmeester. Dat Van Houten maar voor 70 procent van zijn werktijd wethouder wordt en voor de rest ondernemer in de recreatiesector blijft, doet vermoeden dat hij een duizendpoot is met een agenda van elastiek.

Veredelde lintenknipper

Het is duidelijk: het nieuwe college zag zijn kans schoon om de burgemeester van het grootste deel van zijn taken te ontdoen. Maar of het slim is met het oog op de vervulling van de vacature voor een nieuwe burgemeester? Want dan is hij/zij alleen nog maar verantwoordelijk voor de openbare orde en de veiligheid, maar met alle respect: hoe vaak vinden er ordeverstoringen en/of inbreuken op de veiligheid plaats in de gemeente Veere?

Welke kandidaat wil nog op zo’n uitgeklede functie solliciteren? Dan wordt de burgemeester in de praktijk al snel een veredelde lintenknipper en mag hij bruidsparen die 60 jaar zijn getrouwd feliciteren. Of is dat representatie? Dat was toch ook uit het takenpakket van de burgemeester van Veere verdwenen?