MuZEEum laat schilderijen van Michiel de Ruyter en zijn vrouw restaureren

Twee topschilderijen van maritien museum muZEEum in Vlissingen worden gerestaureerd. Het gaat om portretten van Michiel de Ruyter en zijn vrouw Anna van Gelder in imposante lijsten met uit hout gesneden ornamenten. Zowel de lijsten als de schilderijen hebben dringend onderhoud nodig. Het is een van de grootste en meest complexe restauraties uit het bestaan van het muZEEum.

Het portret van De Ruyter is in 1667 geschilderd door Ferdinand Bol, het portret van Anna van Gelder door Hendrik Berckman. De schilderijen zijn voorzien van zeldzame vergulde trofeeënlijsten met een grote (kunst)historische waarde. In deze houten lijsten zijn allerlei symbolen verwerkt die verwijzen naar oder meer zeevaart en oorlogsvoering.

Het omvangrijke restauratieproject is mogelijk door een royale bijdrage van de Vereniging Rembrandt en het VriendenLoterij Restauratiefonds, het Prins Bernhard Cultuurfonds, de gemeente Vlissingen, de provincie Zeeland. Een team van restauratoren gaat met de modernste technieken de lijsten en de schilderijen onder handen nemen, bijgestaan door een commissie van deskundigen van het Mauritshuis en Rijksmuseum.

Begin september verhuizen de schilderijen en lijsten hiervoor naar Amersfoort en Den Haag. Een van de lijsten wordt later nog in Amsterdam behandeld. Na de opening van het heringerichte muZEEum in 2023 kunnen bezoekers de gerestaureerde schilderijen en lijsten weer in volle glorie bewonderen.

De restauratie is te volgen via www.muzeeum.nl.