Monument voor vermoorde Tim onthuld, precies een jaar na zijn overlijden

Het is vandaag precies een jaar geleden dat de 15-jarige Tim van der Steen overleed. Vanmiddag onthulde de zus van Tim precies om 14.21 uur, het tijdstip dat hij stierf, een monument onder toeziend oog van de rest van de familie. Het monument staat op de plek waar hij is neergestoken.

De 15-jarige jongen werd op 9 januari 2022 in de Middelburgse wijk Dauwendaele neergestoken. Hij overleed drie dagen later in het ziekenhuis.

Voetbal als monument

Het monument heeft de vorm van een voetbal. Op de bovenkant van de bal staat een foto van Tim met zijn geboorte- en sterfdatum. De 15-jarige jongen was dol op voetbal en speelde bij voetbalclub Jong Ambon in Middelburg. De bal ligt op een stukje kunstgras en er staat ook de tekst ‘Zo Zinloos’ bij.

Het afgelopen halfjaar is er gewerkt aan het monument. De moeder van Tim, Ysanne Bennebroek, had vrienden en familie uitgenodigd voor deze onthulling ter nagedachtenis aan Tim. Ongeveer vijftig mensen kwamen naar de plek toe. Tijdens de onthulling knuffelden mensen elkaar en werd er muziek van Kensington gedraaid. Bezoekers legden bloemen neer bij het monument. Om exact 14.21 uur hielden de aanwezigen een minuut stilte.

Tim kwam om het leven door zeventien steek- en snijwonden. De steekpartij in Dauwendaele ging over een schuld van 50 euro die Tim had openstaan bij twee broers. De oudste, een 17-jarige jongen, heeft twee jaar celstraf gekregen en tbs met dwangverpleging. De 16-jarige broer moet één jaar de cel in. Hij kreeg ook jeugd-tbs opgelegd. De jongste verdachte was al twee maanden bezig met het idee om Tim te vermoorden.

Overplaatsing dader

Eerder deze week werd bekend dat de 17-jarige jongen wordt overgeplaatst naar een andere gevangenis. De veroordeelde zat vast in Torentijd in Middelburg. De familie had eerder al om overplaatsing aangevraagd, omdat de familie het als traumatisch ervaart dat de dader op vijfhonderd meter afstand van het ouderlijk huis van Tim verblijft. Volgens het ministerie is dat niet de reden van verhuizing, maar hoort de overplaatsing van de jongen bij de standaardprocedure.

Foto: Omroep Zeeland

Dit is een artikel van Omroep Zeeland.