Middelburgs CDA-raadslid vindt plan milieustraten te duur en klantonvriendelijk

Het plan om de Zeeuwse milieustraten te reorganiseren is veel te duur en de burgers krijgen er minder service voor terug. Dat zegt het Middelburgse CDA-raadslid Wim Kant. In het plan verdwijnen de milieustraten op Noord-Beveland en in de zak van Zuid-Beveland en moeten die van Middelburg en Vlissingen worden samengevoegd op een nieuwe locatie. Volgens Kant kan het reorganisatieplan beter, slimmer én goedkoper.

Het Openbaar Lichaam Afvalstoffenverwijdering Zeeland (OLAZ) maakte onlangs bekend dat de huidige situatie, waarbij iedere gemeente een eigen milieustraat heeft, te duur wordt. Daarom wil OLAZ naar een situatie waarbij in drie gemeenten (Middelburg of Vlissingen, Goes en Terneuzen) een complete milieustraat komt met de mogelijkheid om afval ook her te gebruiken (circulair centrum). Daarnaast komen er in Sluis, Hulst, Veere, Schouwen-Duiveland, Reimerswaal en Tholen milieustraten die vergelijkbaar zijn met de huidige opzet. De milieustraten Kapelle, Borsele en Noord-Beveland verdwijnen. Wel kan daar een ‘basisvoorziening’ komen, maar dat is nog niet zeker.

Burger de dupe

CDA-raadslid Wim Kant uit Middelburg heeft grote bezwaren tegen het plan. “Volgens de OLAZ kost het 50 tot 60 miljoen euro. De jaarlijkse kosten per inwoner zullen bijna verdubbelen, van 25 euro tot 45 euro. Dit is typisch een voorbeeld van centralistisch denken vanuit de top van het OLAZ. De burger wordt de dupe, hij moet meer betalen en verder reizen om zijn afval weg te brengen. Die extra kosten motiveren niet bepaald om op een nette manier van je afval af te komen. Het laatste dat je wilt is dat burgers vanwege de hogere kosten of de langere reistijd hun afval ergens illegaal gaan dumpen.”

Volgens Kant kan het veel slimmer: “Houd het bestaande netwerk van milieustraten in stand. Op alle locaties moet je, zoals nu ook al het geval is, veel voorkomend afval zoals gft, plastic kunnen afgeven. Daarnaast kun je besluiten dat afval dat veel uitzonderlijker is nog maar op een aantal locaties kan worden aangeboden.”

Kringloopcentra

De CDA’er heeft ook moeite met de komst op de meest uitgebreide milieustraten van ‘kringloopcentra’. “Hoe sympathiek dat ook mag klinken, je kunt je afvragen of dit een taak van de overheid is. In veel gemeenten halen vrijwilligers van sportverenigingen of van kerken bijvoorbeeld het oud papier op. Daar kunnen ze hun kas mee spekken. Ik zou het jammer vinden als dat door de komst van kringloopcentra zal afnemen of zelfs verdwijnt.”

Kokervisie

Over het afvalbeleid gaan in Zeeland alle 13 gemeenten. Kan CDA’er Wim Kant als raadslid uit een van die gemeenten de OLAZ op andere gedachten brengen? Kant: “Het voorstel dat er nu ligt is een eerste schets. Het moet nog verder worden uitgewerkt. Als we er vroeg bij zijn, denk ik dat we nog zeker invloed kunnen uitoefenen. Om te beginnen wil ik dat doen door met mijn partijgenoten in de andere Zeeuwse gemeenten erover te praten. Want voordat je het weet zitten we in een fuik waar we niet meer uit kunnen. Ik zie vooral een kokervisie bij de OLAZ, de gedachte dat alles dat centraal wordt aangestuurd beter is. Ik ben het daar niet mee eens.”

Foto: Wim Kant, CDA-raadslid in Middelburg (Gemeente Middelburg)