Middelburg wil burgers helpen bij energiebesparing

Zo’n 12.000 huiseigenaren in Middelburg hebben gisteren een brief ontvangen van de gemeente met de oproep om samen allerlei energiebesparende maatregelen in te kopen. De gemeente is hiervoor in zee gegaan met de organisatie ‘Winst uit je woning’ die collectief zaken als vloerverwarming, warmtepompen en zonnepanelen inkoopt.

De brief is verstuurd naar mensen die een ‘eigen huis’ bezitten, dus niet naar eigenaren van appartementen. Hij is ondertekend door wethouder Jeroen Louws: “We hebben vorig jaar als gemeente besloten om ons vol in te zetten op de energietransitie. Nu komt het op de uitvoering aan. Huiseigenaren spelen hierbij een belangrijke rol. Maar voor hen zijn energiebesparende maatregelen zoals vloerisolatie, een warmtepomp of zonnepanelen vaak kostbare investeringen. Wat ligt er dan meer voor de hand om die collectief in te kopen, zodat je dat goedkoper kunt doen?”

Subsidies en btw-teruggave

De gemeente gaat dat niet zelf regelen, maar heeft inkoopcollectief ‘Wint uit je huis’ hiervoor ingeschakeld. Louws: “Zij hebben al zo’n honderd andere gemeente bijgestaan. Middelburg is de eerste in Zeeland. Ze helpen niet alleen met het zo goedkoop mogelijk inkopen, ze werken ook samen met installatiebedrijven en geven informatie over zaken als subsidies en btw-teruggave.”

Online informatieavond

Geïnteresseerden kunnen op 11 oktober deelnemen aan een online informatieavond van de gemeente. U kunt zich hiervoor digitaal aanmelden via het Duurzaam bouwloket van de gemeente. Daarna kunt u zich voor 30 november vrijblijvend en gratis aanmelden voor deelname aan de collectieve inkoop. Vervolgens krijgt u advies en een vrijblijvende offerte op maat van ‘Winst uit je woning’, die vervolgens alles regelt.