Middelburg schaft hondenbelasting af

Een meerderheid van de Middelburgse gemeenteraad wil komende woensdag de hondenbelasting afschaffen. Een amendement van het CDA zal komende woensdag tijdens het debat over de begroting van volgend jaar zeker worden aangenomen. Hiermee voegt Middelburg zich in het steeds langer wordende rijtje van gemeenten die de ‘blaftaks’ afschaft.

Het initiatief voor het afschaffen van de hondenbelasting komt van Wim Kant, CDA-fractievoorzitter in Middelburg. Waarom wil hij dit? Kant: “Dat is eigenlijk de verkeerde vraag. De juiste vraag is: waarom zou je het hebben van een huisdier belasten? Uiteraard zijn de inkomsten voor de gemeente de belangrijkste reden. Maar Middelburg zit op dit moment goed in zijn slappe was. Verder is het een onrechtvaardige belasting. Maar 10 procent van de bevolking betaalt hem. Normaal betalen de sterkte schouders de zwaarste lasten. Ook dat gaat hier niet op. Arm of rijk: iedereen betaalt evenveel hondenbelasting.”

Weinig draagvlak

Het is ook een belasting waar degene die hem moet betalen, weinig of niets van terugziet. Er worden geen speciale voorzieningen voor honden aangelegd. Kant: “Dat vergroot niet bepaald het draagvlak. Nu vindt niemand belasting betalen leuk, maar als je als overheid eigenlijk niet kunt uitleggen waarom je een bepaalde belasting heft, dan kun je hem maar beter afschaffen.”

Afschaffing kost de gemeente wel elk jaar 238.000 euro. Kant: “Dat is een nettobedrag, dus nadat van de inkomsten de kosten om de belasting te innen zijn afgetrokken. Die kosten zijn vrij hoog, want je moet hondencontroleurs aan het werk zetten. Het kost de samenleving dus veel geld om een klein beetje inkomsten binnen te halen. We komen dan ook niet met een voorstel om de gederfde inkomsten elders in de begroting te compenseren. Dat is vanwege het overschot van Middelburg helemaal niet nodig.”

Bijzonder slecht idee

Maar wat als over een paar jaar het geld niet meer tegen de plinten klotst in Middelburg, komt dan de hondenbelasting weer terug? Kant: “Dat lijkt me een bijzonder slecht idee. Eenmaal afgeschaft, blijft afgeschaft. Dat compenseren we dan door bijvoorbeeld de ozb iets te verhogen. Dat is veel rechtvaardiger, want die betaalt iedereen. En als je een groot huis kunt veroorloven, betaal je meer dan als je met een uitkering in een kleine woning woont.”

Foto: Omroep Zeeland