Middelburg pakt messengeweld aan: extra jongerenwerker, messenverbod en campagnes

Het mag niet normaal worden voor jongeren om met een mes op straat te lopen. Daarom heeft de gemeente Middelburg plannen gemaakt om te voorkomen dat jongeren een mes meenemen of zelfs gebruiken. Er komt een verbod op het dragen van messen, er komt een extra jongerenwerker bij en de jeugd wordt op allerlei manieren aangesproken op hun gedrag.

De maatregelen volgen op een reeks heftige incidenten in Middelburg en de regio. In januari werd Tim van der Steen met messteken om het leven gebracht in de Middelburgse wijk Dauwendaele. In september stak een Middelburgse jongen Rainee Laveist dood in Vlissingen. Vorige week nog bedreigde een jongen op het schoolplein van de CSW een leerling met een mes.

Heel triest

“Het is allemaal heel triest”, zegt burgemeester Harald Bergmann. “En al die incidenten hebben ook diepere impact op de samenleving. Mensen maken zich zorgen. We willen de jeugd een goede toekomst bieden” De gemeente wil vooral voorkomen dat er nieuwe incidenten gebeuren. Dat kan onder meer door campagnes te voeren, jongeren weerbaarder te maken en meer te controleren op wapenbezit, bijvoorbeeld in kluisjes op school.

Daarnaast moet er iets extra’s gebeuren met jongeren die met een mes worden betrapt. Ze krijgen niet alleen een straf, maar ook hulp. Bovendien denkt Middelburg ook nog aan hardere maatregelen, zoals persoonsgericht preventief fouilleren. Dat maakt het voor de politie mogelijk om iemand die eerder veroordeeld is staande te houden en zijn of haar zakken te doorzoeken.

Gebiedsverbod

Bergmann wil eind van dit jaar een messenverbod opnemen in de APV, het wetboek van de gemeente. Nu is alleen een bepaald soort messen verboden, maar straks is elk mes in Middelburg strafbaar op straat. Een jongere die voor de tweede keer betrapt wordt, kan bovendien een gebiedsverbod krijgen.

Foto: Kaarsjes en bloemen voor Tim van der Steen, de jongen die in januari in Dauwendaele werd neergestoken en overleed 

Dit is een bericht van Omroep Zeeland.