Middelburg koopt voor 2,41 miljoen politiebureau voor woningbouw

Middelburg koopt voor 2,41 miljoen euro het politiebureau aan de Buitenruststraat in de wijk Dauwendaele. De gemeenteraad heeft donderdag het college van B&W hiervoor toestemming gegeven. De gemeente wil het pand bestemmen voor (sociale) woningbouw.

De politie heeft op dit moment nog drie panden in Middelburg: op de Buitenruststraat, de Segeersingel eveneens in Dauwendaele en op Achter de Houttuinen in het centrum. Volgend jaar verhuist de politie echter naar een nieuw pand in de wijk Mortiere, vlak bij de A58 en komen de drie andere locaties vrij.

Vrije markt

Middelburg had al enige tijd haar oog laten vallen op het gebouw aan de Buitenruststraat. De gemeente wil daar woningen bouwen, waarvan een deel sociale woningbouw. Het college van B&W hoopte op een onderhandse verkoop van de politie, omdat het zou gaan om een transactie tussen twee overheidsorganisaties. Maar de politie beriep zich op het ‘Didam-arrest’ van de Hoge Raad. Hierin staat dat gemeenten bij de verkoop van grond of vastgoed iedere geïnteresseerde een gelijke kans moeten geven.

Voor de Nationale Politie was dit aanleiding om de drie politiebureaus in Middelburg op de vrije markt te gooien. Wethouder Rutger Schonis (D66) van Volkshuisvesting is hier niet over te spreken: “Het Didam-arrest kent een uitzondering als er een maatschappelijk belang in het geding is. Middelburg wil het gebouw aan de Buitenruststraat gebruiken voor woningbouw. Er is grote vraag naar woningen, dus het maatschappelijk belang lijkt me duidelijk.”

Voor het blok

De Nationale Politie dacht daar anders over. Men wilde het aan Middelburg verkopen, maar dan wel tegen de taxatieprijs van 2,41 miljoen euro. Schonis: “Het was slikken of stikken voor ons, over de prijs viel niet te onderhandelen. Ik vind het bedroevend hoe de politie ons voor het blok heeft gezet. Dat twee overheidsorganisaties zo met elkaar om moeten gaan, vind ik echt jammer.”

Nieuw azc

Het is nog niet duidelijk wat voor soort woningen er in het pand komen. Ook is nog niet bekend of dat in het bestaande gebouw gebeurt, of dat het (deels) wordt afgebroken. Schonis: “De laatste weken hebben we al onze energie gericht op de aankoop. Alle opties liggen nog open, we hebben nog geen planning.” Geruchten dat in het gebouw het nieuwe azc van Middelburg komt als het huidige eind 2024 sluit, wil de wethouder bevestigen noch ontkennen. “Er loopt een apart traject voor het azc. Daar hopen we in het eerste kwartaal volgend jaar met meer informatie over te komen.”