Middelburg houdt mede dankzij PZEM 12,7 miljoen euro over in 2022

Middelburg houdt aan het einde van dit jaar 7,7 miljoen euro over om vrij te besteden. Feitelijk houdt de gemeente nog 5 miljoen meer over. Dat is dividend van PZEM. Maar dat moet tot 2025 worden uitgegeven aan de aflossing van een lening voor het overnemen van Evides. Na 2025 is ook het PZEM-dividend vrij om uit te geven. Allen is het uiteraard de vraag hoe hoog het PZEM-dividend dan zal zijn.

De financiële meevaller bleek dinsdagavond tijdens de vergadering van de raadscommissie Algemeen Bestuur. In een rapportage gaven B&W een tussenstand van de gemeentekas. ‘Nu PZEM na een aantal onzeker jaren, waarin afstoting van bedrijfsonderdelen en herstructurering van de resterende activiteiten centraal stond, de financiën weer op orde heeft wordt uitkering van (super)dividend aan de aandeelhouders weer hervat. PZEM is van plan om in de komende 10 jaar ruim 1 miljard aan de aandeelhouders (de Zeeuwse gemeenten en de provincie) uit te keren. Voor dit jaar is een bedrag van 92 miljoen beschikbaar, het deel voor Middelburg is 5 miljoen.’

Lastenverlichting

Daarnaast krijgt Middelburg dit jaar onder meer 5,1 miljoen euro meer uit het Gemeentefonds, leveren bouwleges 0,8 miljoen meer op en de verkoop van panden 0,4 miljoen. Het was voor VVD-fractievoorzitter Wilfried Boonman aanleiding om het college te vragen om een deel van dat geld te besteden aan lastenverlichting. “Het is ook deels opgebracht door burgers en bedrijven, dus dan is het niet meer redelijk om ook hen te laten delen in de meevaller.”

Tipje van de sluier

Wethouder Schonis hoorde het verhaal van de VVD’er met een vriendelijke glimlach aan, maar deed nog geen toezeggingen. “Over enkele weken komen we met ons voorstel voor de begroting van volgend jaar. Dan zult u zien hoe wij de meevaller willen besteden. U zult nog even moeten wachten.” Boonman gaf niet op: “Kunt u niet een tipje van de sluier oplichten?” Weer toverde Schonis een vriendelijke glimlach op zijn gezicht, maar hij bleef onverbiddelijk: “Nog even geduld.”