Lokale Partij Middelburg: “Pak fietsoverlast aan en niet de ondernemers”

©Stockfoto - Pixabay

Niet winkeliers bekeuren die iets doen aan fout geparkeerde fietsen en rijden op plekken waar het niet mag, maar de fietsers op de bon slingeren. Dat vindt de Lokale Partij Middelburg die hierover vragen aan B&W heeft gesteld.

LPM-raadslid Jesse Aarnoutse schrijft in zijn vragen: “Ons bereiken berichten over overlast van fietsers en ondernemers die uit noodgreep spullen op straat zetten. Hierdoor hopen zij zichzelf en hun klanten te beschermen.”

Maar de gemeente reageert hierop door de ondernemers te bekeuren, omdat de spullen niet op straat mogen. De fietsers blijven ongemoeid. Dat vindt Aarnoutse niet goed. “Dit lijkt ons niet de bron van de overlast aanpakken. We hechten aan ondernemers in de binnenstad, en bovenal, de veiligheid voor inwoners en bezoekers.”

Stadsbrouwerij

Aarnoutse doelt onder meer op Jacco de Wee van Stadsbrouwerij Middelburg. Hij kreeg 250 euro boete van de gemeente, omdat hij voor zijn zaak in de Korte Geere tijdens openingsuren een ton neerzet. Zo wil hij illegaal fietsen tegengaan en klanten en personeel beschermen. Omdat de ton wieltjes heeft, kan hij in geval van nood snel worden verplaatst. Echter, de gemeente gaf De Wee een boete van 250 euro, omdat hij ondanks herhaaldelijke waarschuwingen de ton liet staan.

Muziekinstrumenten

De andere ondernemer is Jan van Dam met twee winkels aan de Kromme Weele. Hij zet onder meer muziekinstrumenten en bankjes op straat om fietsers op afstand te houden. Hij kreeg twee boetes van in totaal 10.000 euro. Van Dam stapte naar de rechter en die schorste de boetes gedurende zes weken, tot 30 september, omdat hij ze veel te hoog vond. Wel liet de rechter weten dat de gemeente het recht geeft om uitstallingen op straat vanwege de verkeersveiligheid te verbieden. Ondernemer Van Dam wil nu de hulp inroepen van de Middelburgse bezwarencommissie. Hij hoopt dat die voor 30 september uitspraak kan doen.

Proef met legaal fietsen

LPM-raadslid Aarnoutse vraagt B&W of het ook vindt ‘dat het beter is foutfietsers aan te pakken in plaats van de ondernemers die hun gasten proberen te beschermen’.  Ook roept hij de gemeente op om in gesprek te gaan met De Wee en Van Dam voor het vinden van een oplossing.

B&W heeft echter al laten weten dat de boete voor de Stadsbrouwerij niet wordt ingetrokken. In het gebied bij de brouwerij begint waarschijnlijk later dit jaar een proef om fietsen overdag wel toe te staan.