Jongeren in gesprek met Four Freedom Winnaars

Enkele bijzondere voorvechters van de vrijheid ontvangne op 21 april in Middelburg een Four Freedoms Award omdat zij zich met grote toewijding inzetten voor vrijheid.  Na het officiële gedeelte kunnen jongeren tijdens de Four Freedoms Meet-Up onder leiding van presentator Amber Kortzorg in gesprek gaan met internationale laureaten en Nederlandse vrijheidssprekers. Naast de internationale sprekers zijn ook enkele Nederlandse sprekers betrokken bij de Meet-Up, waaronder Evgeniy Levchenko, Lale Gül, Jacobine Geel, Paul de Leeuw en Zaïre Krieger.Het Meet-Up-moment is van 15.00 uur tot 16.15 uur.

De jongeren kunnen onder leiding van Amber Kortzorg vragen stellen aan de aanwezige winnaars. Ditk an ook via de website van Vrijheidscolleges. Zoals aan Sviatlana Tsikhanouskaya, leider van de democratische beweging in Wit-Rusland. Zij moest haar land ontvluchten voor dictator Alexander Lukashenko en leeft nu in ballingschap terwijl haar land betrokken raakte bij de oorlog met Oekraïne. Overige award-winnaars zijn de Vietnamese singer-songwriter Mai Khoi Do Nguyen, die in eigen land niet meer mag optreden omdat zij zich kritisch uitspreekt over de regering. Ook aanwezig is de Indonesische Lian Gogali die met haar vredesschool bijdraagt aan duurzame vrede in Sulawesi. Net als de Keniaanse mensenrechtenactiviste Nice Nailantei Leng’ete die zich inzet tegen genitale verminking en de Turkse Melike Balkan en Özgür Gür van de organisatie ÜniKuir die zich inzetten voor LGBTI+ rechten in Turkije.

De Vrijheidscolleges organiseren dit jaar een landelijke scholentour voor leerlingen in het voortgezet onderwijs en studenten van het mbo. In koppels gaan de laureaten samen met Nederlandse Vrijheidssprekers bij de scholen langs. Op 22 april bezoeken de Vietnamese ‘Lady Gaga’ Mai Khoi en de spoken word-dichter Zaïre Krieger het MBO Scalda College in Middelburg. Het Scheldemond College in Vlissingen wordt bezocht door activist Nice Lenge’ete en auteur Lale Gül. Zij zetten zich beiden in voor dat vrouwen zelf mogen beschikken over hun lichaam en leven. De internationale gasten bezoeken in april enkele scholen. Later dit jaar zijn de laureaten aanwezig via een online video-verbinding en is de vrijheidsspreker aanwezig in de klas. Bij deze scholentour hoort ook een lespakket over Roosevelt, de Four Freedoms en de betekenis van deze vrijheden vandaag de dag.

zie voor meer informatie over de Four Freedom winnaars: http://www.wfm96.nl/newsfeed/vier-personen-organisaties-ontvangen-four-freedoms-award-5/