‘Investeerders laten hun oog op het aantrekkelijke Middelburg vallen’.

SP-Fractievoorzitter Huib Ghijsen wil dat er einde komt aan het niet-permanent bewonen van huizen in de gemeente Middelburg. Volgens hem zijn er twee ongewenste ontwikkelingen: een sterke toename van zowel toeristisch verhuur van particuliere woningen als de aankoop van tweede huizen als vakantieverblijven.

Ondersteund door LPM en Fractie Onderdijk, diende de SP daarom gisteravond een motie in.

Volgens Huib Ghijsen komen er noodkreten vanuit de binnenstad. ‘Als je in Middelburg woont en je ziet dat je straat langzaam in een spookstraat verandert; ‘s avonds is jouw huis verlicht, maar de rest van de straat blijft donker; wel huizen, maar geen bewoners! Dat is toch niet leefbaar!’

De SP-fractievoorzitter meent dat dat te wijten is aan de hoogoplopende huizenprijzen in Randstad. ‘Investeerders laten hun oog op het aantrekkelijke Middelburg vallen’. Daarbij zijn er al talloze huizen in de Zeeuwse hoofdstad gekocht door Duitsers, Belgen en Randstedelingen, stelt Ghijsen. De SP’er vindt dat er een verbod moet komen op tweede huizen als vakantieverblijf. ‘Woningen zijn om in te wonen’, zegt hij. Ghijsen wil dat Middelburg een voorbeeld neemt aan de gemeente Veere, dat al langer een verordening kent op tweede woningen.  

Wethouder Johan Aalberts is er minder somber over. Hij ziet het probleem niet. ‘Slechts 1% procent van de huizen in Middelburg wordt gebruikt als vakantiewoningen.’ Het lijkt hem dan ook niet nodig om een dergelijke verordening aan te nemen.

Hij maakt zich drukker over het toenemende verhuur van huizen aan arbeidsmigranten. “Dit levert parkeerdrukte op en soms wat geluidsoverlast.”

Ook maakt de wethouder zich zorgen om inwoners die door de druk op de woningmarkt geen huis kunnen kopen. “We krijgen vaak mails binnen van jonge mensen over het sterke woningtekort”, zegt Aalberts. Met dat probleem is het college van Burgemeester en Wethouders ‘volop bezig’.

Foto: Pixabay

Be the first to comment on "‘Investeerders laten hun oog op het aantrekkelijke Middelburg vallen’."

Leave a comment

Your email address will not be published.


*