Herdenking afschaffing slavernij (Keti Koti) vrijdag 1 juli bij Slavernijmonument Middelburg

Op vrijdag 1 juli wordt herdacht dat op die dag in 1863 de slavernij in Suriname en de Nederlandse Antillen werd afgeschaft. Dit wordt Keti Koti genoemd, Surinaams voor ‘gebroken ketenen’. De herdenking begint om 10.00 uur bij het Slavernijmonument op de Balans in Middelburg.

Vanavond vindt vanaf 20.00 uur een wake plaats bij het monument. Die volgt op de Keti Koti Daloogtafel aan het begin van de avond in het Zeeuws archief. Onder het genot van een maaltijd gaan zwarte en witte inwoners (en alles wat er wat betreft kleur tussenin zit) met elkaar in gesprek.

Woensdag besteedde het programma Tafelgasten van WFM96 aandacht aan Keti Koti. Lucia Hamelink van Keti Koti Zeeland sprak hierover met burgmeester Rob van der Zwaag van Veere. Van der Zwaag heeft in de 16 jaar dat hij burgemester is alle Keti-Koti-herdenkingen in Middelburg bezocht. Hij zou daar morgen een toespraak hebben gehouden, maar hij is helaas door familieomstandigheden verhinderd.

Na de uitzending van Tafelgasten bood Lucia Hamelink burgemeester Van der Zwaag als dank voor zijn inzet een zelf gemaakte Masai Sjaal aan. (Foto: Jelte Poppe)