Hellebaard terug in stadhuis Middelburg

Woensdag 20 oktober heeft de familie Kuijs een hellebaard overhandigd aan wethouder Aalberts. Daarna hing de conservator dit historische houw- en stootwapen in de B&W-kamer van het stadhuis op. Deze hellebaard hing jaren in het ouderlijk huis van de familie Kuijs.

Hellebaarden behoorden tussen ongeveer 1300 en 1800 tot de wapenuitrusting van voetsoldaten en stadswachten. Dit exemplaar is een Middelburgse hellebaard. Dat blijkt uit de afbeelding van een adelaar en een burcht -de symbolen uit het stadswapen- op de ijzeren punt. Voor het oorlogsgeweld van mei 1940 hebben verschillende lansen, pieken en hellebaarden in het stadhuis aan de Markt gestaan. Mogelijk is deze er één van.

Na het overlijden van de heer Kuijs wilden zijn drie zoons dat dit belangrijke historische object weer naar het stadhuis zou terugkeren. De plek waar het thuis hoort. Het gemeentebestuur is blij dat het weer terug is en aanvaart de gift met veel genoegen. Het is een bijzondere aanwinst voor de historische verzameling van de gemeente Middelburg.

Be the first to comment on "Hellebaard terug in stadhuis Middelburg"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*