Hein Naerebout uit Vlissingen koestert albums met plaatjes van zijn vader

Zeeuwen zijn enorme verzamelaars. Dat blijkt uit de septembereditie van de gratis herinneringskrant Zeeuws Weerzien, die vanaf volgde week op ruim 500 afhaalpunten beschikbaar is.

In de krant vertelt Hein Naerebout uit Vlissingen over de plaatjes die zijn vader in de jaren vijftig met ongekende precisie schilderde voor de verzamelalbums van het tabaksmerk Captain Grant.

Verder beschikt het Zeeuws Archief sinds enkele jaren over een enorme verzameling suikerzakjes met bijzondere, oude exemplaren zoals van de tearoom van Speckens in Vlissingen en van De Vriendschap in Middelburg met slogan: ‘Zij die het weten gaan bij Jaap drinken en eten.’ ,,Ieder suikerzakje is een zoete herinnering aan de salon van een PSD-boot, dat ene café waar je iedere dag de krant las, het iets te chique restaurant waar je koffie bestelde omdat je nodig naar de wc moest of die strandtent van vele zomers geleden’’, schrijft conservator Peter Blom van het Zeeuws Archief.
 
De 10e editie van Zeeuws Weerzien toont speldjes, bierviltjes, asbakjes, postzegels en sigarenbandjes, waar de Zeeuwse zolders liggen vol mee liggen. Uit alle windstreken is materiaal bijeengebracht en met de nodige nostalgie beschreven om daarmee het geheugen van met name oudere Zeeuwen te prikkelen. Dat laatste is hét doel van de krant.  Vrijwilligers van Zeeuws Weerzien hebben inmiddels op verschillende plaatsen in de provincie voorleesteams gevormd die met name in zorgcentra tekst en beeld uit de krant voor ouderen verlevendigen. Dat leidt steevast tot nieuwe herinneringen en verhalen.

Zeeuws Weerzien is vanaf volgende week in de hele provincie gratis beschikbaar op ruim 500 afhaalpunten. Check de actuele lijst met adressen op www.zeeuwsweerzien.nl

 

Foto: Zeeuws Weerzien 

Be the first to comment on "Hein Naerebout uit Vlissingen koestert albums met plaatjes van zijn vader"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*