Hackers stelen tienduizenden klantgegevens Delta

Hackers hebben tienduizenden gegevens van klanten gestolen die een mobiel abonnement bij Delta hebben. Het gaat om namen, adressen, mailadressen, geboortedata, telefoon- en bankrekeningnummers, gegevens uit de bestelomgeving van Delta. Bij de hack zijn geen wachtwoorden, creditcardgegevens en klantnummers buitgemaakt. Het gaat alleen om klanten die een mobiel abonnement hebben bij Delta. Klanten die enkel gebruikmaken van internet, tv en vaste telefonie via DELTA zijn dus niet getroffen.

Maandag 5 december werd de hack ontdekt: ‘De exacte omvang is nog niet bekend, maar wij vermoeden dat het om de gegevens van tienduizenden klanten gaat. Wij raden aan alert te zijn op mogelijke mail- en telefoonfraude,’ waarschuwt Delta, ‘een combinatie van verschillende persoonsgegevens kan bijvoorbeeld worden gebruikt voor identiteitsfraude en phishing.’  Delta benadrukt dat er geen wachtwoorden, klantnummers en creditcardgegevens zijn ontvreemd: ‘Het is voor klanten niet nodig om wachtwoorden te wijzigen. Wij informeren klanten waarvan de gegevens betrokken zijn in het datalek persoonlijk.’

“We betreuren het zeer dat ondanks ons actief cybersecuritybeleid, de persoonsgegevens van klanten bij deze hack zijn ontvreemd. “

Inmiddels is de Autoriteit Persoonsgegevens op de hoogte gebracht. Cybersecuritydienstverlener Tesorion is ingeschakeld. Ook is er nauw contact met politie en justitie. De bestelpagina’s van DELTA Mobiel en Caiway Mobiel zijn tijdelijk niet beschikbaar.

Heb jij vragen of maak je je zorgen hierover? Op www.delta.nl/klantenservice/datadiefstal kun je antwoord vinden op verschillende vragen over deze hack. 

– dit is een bericht van GO-RTV (Tineke Kerste)-