GroenLinks/PvdA: “Was het niet te druk tijdens de N8vdN8 in Middelburg?”

De N8vdN8 zaterdag in Middelburg was een prachtig evenement, maar was het op een bepaald moment niet veel te druk? Dat vraagt de fractie van GroenLinks/PvdA aan burgemeester Harald Bergmann, die verantwoordelijk is voor de openbare orde en de veiligheid in de gemeente.

Raadslid Petra de Ruiter van GroenLinks/PvdA: “De meeste activiteiten waren zaterdag op de Markt. Dat is een groot plein in het centrum van Middelburg, zeer geschikt voor evenementen waar veel publiek op afkomt. Maar er gebeurde ook van alles in de straten in de buurt. En die straten waren lang niet altijd niet op de enorme toeloop berekend.”

De Ruiter doelt op één specifieke situatie: “Waar de winkelstraat de Langeviele op de Markt uitkomt, speelde op een bepaald moment een percussieband. Het ging om een grote band waar veel mensen op afkwamen. Maar de straat is daar, tussen het terras van café Cliché en ijssalon A Domani, heel smal. Het gevolg: twee verschillende mensenstromen botsen daar op elkaar.”

Vluchtwegen geblokkeerd

De Ruiter heeft van verschillende bronnen gehoord dat dit tot een gevaarlijke situatie leidde: “Men kon geen kant meer op. Veel mensen probeerden via de terrassen weg te komen van de drukte. Dat ging nog niet zo makkelijk, omdat de café-eigenaren hun terrassen van de rest van de Markt hebben afgeschermd, waardoor die vluchtweg was afgesneden. Ook was de doorgang tussen de cafés en de terrassen halverwege geblokkeerd door barbecuestellen of iets vergelijkbaars.”

De Ruiter snapt dat de exploitanten hun terras zo intiem mogelijk willen inrichten, maar het kan niet zo zijn dat hierdoor vluchtwegen worden geblokkeerd. “In noodgeval moeten bezoekers natuurlijk wel weg kunnen komen. Ik hoor graag van de burgemeester of er een veiligheidsprotocol voor dit soort situaties bestaat en of dit na de gebeurtenissen van zaterdag wellicht moet worden aangepast. Ik wil ook van hem weten waarom de organisatie van de N8vdN8 de percussieband niet heeft opgedragen om op de Markt te blijven en niet in de smalle zijstraten te gaan spelen.”

Drama in Seoul

De Ruiter stelt haar vragen twee dagen na het drama in Seoul waar door verdrukking 153 mensen om het leven kwamen. “Die vergelijking vind ik volstrekt ongepast en wil ik zeker ook niet maken. Maar het toont wel dat grote mensenmassa’s gevaarlijk kunnen zijn. Voor mij staat de veiligheid voorop. Daarom heb ik mijn vragen aan de burgemeester gesteld, zodat de N8vdN8 volgend jaar, wellicht met de nodige aanpassingen, weer kan doorgaan. Want het is een uniek evenement.”

Foto: N8vdN8 MIddelburg in 2019 (archieffoto Omroep Zeeland).