Gratis parkeerkaart voor inwoners gemeente Veere juridisch onmogelijk

De gemeente Veere mag geen gratis of goedkope parkeervergunning aan de eigen inwoners geven. Dat heeft de landsadvocaat laten weten. Het is juridisch niet toegestaan om onderscheid te maken tussen inwoners en niet-inwoners. Hiermee gaat een verkiezingsbelofte van diverse partijen tijdens de gemeenteraadsverkiezingen in maart dit jaar definitief in rook op.

Het parkeerbeleid was hét onderwerp tijdens de verkiezingscampagne. Het zorgde zelfs voor een politieke aardverschuiving. Het toenmalige college verloor de meerderheid vanwege de plannen voor betaald parkeren. De oppositie was de glorieuze winnaar, onder meer met de verkiezingsbelofte voor een gratis parkeervergunning voor de inwoners. De gemeentelijke jurist en een externe jurist hadden voor de verkiezingen al hun bedenkingen over de belofte. Die worden nu bevestigd door de landsadvocaat.

Glashelder antwoord

Een van de partijen die in de verkiezingscampagne gratis parkeren beloofde was Hart voor Veere. Toenmalige lijsttrekker en huidig wethouder Marcel Steketee is teleurgesteld over het oordeel van de landsadvocaat: “Ondanks de bezwaren van de gemeentelijke jurist wilde de meerderheid van de gemeenteraad gratis parkeren voor de eigen inwoners. Daarom hebben we als college de landsadvocaat om advies gevraagd. Zijn antwoord is glashelder, het mag niet.”

Achteraf kun je een koe in de kont kijken, maar had Hart voor Veere, de partij van Steketee, niet van te voren moeten nagaan of het wel kon? Steketee. “Wij hadden geen geld om dat juridisch uit te laten zoeken. Het was een wens van veel inwoners en die hebben wij verwoord.”

Geen kiezersbedrog

Van kiezersbedrog is geen sprake, vindt Steketee: “Als je hebt laten uitzoeken dat het juridisch niet kan, dan is het weliswaar niet wat je hebt beloofd, maar het is ook geen kiezersbedrog. Overigens heeft het huidige college wel een parkeerkaart in het leven geroepen waarmee inwoners van Veere in alle kernen, dorpen en stadjes in de gemeente kunnen parkeren. Het aantal parkeerplekken voor die kaart hebben we ook uitgebreid. Die kaart kost honderd euro.”

– Maar honderd euro is geen nul euro.

“Inderdaad, dat is geen nul euro. U kunt goed rekenen.”

Foto: Omroep Zeeland