Gemeente Vlissingen wil extra huisartsen voor opvang vluchtelingen

Vlissingen wil extra huisartsen voor de opvang van vluchtelingen. Dat stelt de gemeente als één van de voorwaarden voor de mogelijke opvang van vluchtelingen op cruiseschip. Of dat lukt is de vraag, want er is een nijpend tekort aan huisartsen. Overigens heeft het kabinet nog geen formeel verzoek gedaan aan Vlissingen.

Volgens wethouder Coen Bertijn (CDA/CU) zijn de extra huisartsen nodig, mede door traumatische verledens van vluchtelingen. “We moeten ze goed kunnen behandelen. We willen ook dat de groep vluchtelingen gevarieerd is: dus niet alleen alleenstaande mannen of vrouwen, maar ook gezinnen met en zonder kinderen.” Hij wees er ook op dat er voldoende politie en boa’s moeten zijn.
Bertijn gaf gisteravond uitleg aan de raadsleden tijdens de raadscommissie Ruimte van de gemeente Vlissingen. Het is de bedoeling dat de opvang maximaal een half jaar duurt. Maar Bertijn is realist genoeg dat de einddatum niet in beton gegoten is, Er zijn veel problemen met de opvang en dat is niet binnen een paar maanden opgelost.

Binnen- of Buitenhaven

Er is nog altijd niet bekend hoeveel asielzoekers er moeten worden opgevangen. Ook de locatie waar het schip komt te liggen, is nog niet zeker. Bertijn: “We weten wel dat het niet de Sloehaven wordt. Dat mag niet vanwege de grote industriële bedrijven die daar zijn. Dus dan blijven de Binnen- of Buitenhaven over.”
Volgens Bertijn heeft Den Haag nog geen formeel verzoek gedaan aan Vlissingen om vluchtelingen op te vangen. Wel is de regering diverse gemeenten aan het polsen of ze bereid zijn om opvangruimte ter beschikking te stellen. De wethouder is ervan overtuigd dat als de nood voor opvang nog groter wordt, het verzoek van de regering weleens zou kunnen veranderen in een verplichting. “Dan legt de staatssecretaris ons op dat we vluchtelingen moeten huisvesten. Maar zover is het nog niet en ik hoop uiteraard dat het ook niet zover komt.”