Gemeente Vlissingen start proef met coffeeshop

Op 1 augustus start een proef waarbij iedereen van 18 jaar of ouder in een coffeeshop in Vlissingen softdrugs mag kopen. Er zijn 2 coffeeshops in de gemeente Vlissingen, in de Aagje Dekenstraat en in de Nieuwstraat.

Op coffeeshops in Nederland is het ‘Ingezetenen criterium’ (I-criterium) van toepassing. Dit betekent dat iemand alleen softdrugs mag kopen in coffeeshops, als hij/zij als inwoner staat ingeschreven in een gemeente in Nederland.
Mensen die niet geregistreerd staan als inwoner, proberen nu op andere plaatsen softdrugs te kopen. Bijvoorbeeld op straat, waar softdrugs worden gevraagd of aangeboden. Dit kan leiden tot overlast en onveilige verkeerssituaties in de buurt van de coffeeshops.

De Vlissingse gemeenteraad heeft op 2 juli 2020 een motie aangenomen om een proef te doen waarbij het I-criterium tijdelijk wordt losgelaten. Voor de duur van 1 jaar mogen dan alle 18+-ers in de coffeeshops in Vlissingen softdrugs kopen. De gemeenteraad hoopt dat de overlast van de straathandel daardoor afneemt. Maar zeker is dit niet. Na 1 jaar wordt de proef geëvalueerd en neemt de gemeente een besluit over het wel of niet behouden van deze nieuwe regels.
De proef start op 1 augustus 2021 en duurt tot en met 31 juli 2022. Omwonenden van de coffeeshops ontvingen hierover een brief van de gemeente.

Om de proef goed uit te kunnen voeren, zijn er goede afspraken gemaakt tussen de gemeente, de coffeeshops en de politie. Dit om overlast tegen te gaan. 

Bij de coffeeshops zal op drukke dagen en tijdstippen beveiliging aanwezig zijn;
De parkeersituatie op beide locaties wordt goed in de gaten gehouden. De gemeente is van plan om in de buurt van de coffeeshops een aantal extra kort parkeerplekken te maken. Ook treffen ze maatregelen tegen dubbel parkeren en te hard rijden.

 

Be the first to comment on "Gemeente Vlissingen start proef met coffeeshop"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*