Expositie Een Fenomeen in Veere

Vanaf zaterdag 9 oktober presenteert Museum Veere in locatie stadhuis de tentoonstelling Een Fenomeen in Veere: Hendrik Willem van Loon (1882 – 1944).

Deze in de jaren twintig, dertig en veertig wereldberoemde Nederlands-Amerikaanse schrijver, tekenaar, journalist en radiocommentator had weinig op met zijn vroegere vaderland maar was verliefd geraakt op Veere en woonde er bijna vier jaar (1928-1932). Na zijn terugkeer in de VS bleef hij verlangen naar ‘de lieflijkste plek op aarde’: Veere. In zijn huis ‘Nieuw Veere’ niet ver van New York keek hij uit over schorren en slikken die hem herinnerden aan de ‘gelukkigste jaren’ van zijn leven.

De jaren dat hij huis de Houttuyn aan de Kaai in Veere bewoonde. Van Loon, geboren in een welgesteld Rotterdams middenstandsgezin, vertrok in 1902 naar de Verenigde Staten. Na een geschiedenisstudie werd hij journalist bij Associated Press en schreef enkele ‘serieuze’ geschiedenisboeken die echter niet aansloegen. De doorbraak kwam in 1921, nu precies honderd jaar geleden. Zijn zelf geïllustreerde ‘The Story of Mankind’, brak alle verkooprecords.

In de jaren daarna groeide de flamboyante Nederlander uit tot een ware celebrity. Hij rekende de Amerikaanse president Franklin D. Roosevelt, wetenschapper Albert Einstein en de schrijvers Thomas Mann en Stefan Zweig tot zijn omvangrijke vriendenkring. Zijn ruim veertig boeken – meest door hemzelf met tientallen tekeningen verluchte populair- wetenschappelijke overzichtswerken over geschiedenis, kunst en geografie – waren bestsellers die in enorme oplagen en in vele vertalingen werden uitgegeven. In Veere werd hij legendarisch. De genereuze Amerikaan met zijn onorthodoxe levensstijl en zijn kettingrokende echtgenote Jimmie, die met haar Chevrolet de Walcherse wegen onveilig maakte, was een man van het grote gebaar.

Hij haalde toentertijd wereldberoemde figuren naar Veere, zoals de Australische oceaanvlieger Charles Kingsford Smith en ‘miss America’ Edna Peters, maar bakte ook pannekoeken voor de Veerenaren. En hij organiseerde een hardzeilrace voor de Veerse vissers.Een race die uiteindelijk zijn naam levend zou houden. Sinds 1994 is de door de Stichting Behoud Hoogaars georganiseerde Van Loon hardzeilrace een begrip in platbodem zeilend Nederland.

In de griffie en burgemeesterskamer van Van Loons geliefde Veerse stadhuis wordt getoond hoe Van Loon uitgroeide tot een fenomeen en vooral wat Veere voor hem betekende en vice versa. Hendrik Willem Van Loon circa 1928 (Nationaal Archief, Collectie Spaarnestad) 27 september 2021 Door de medewerking van vele bruikleengevers komt deze ‘Story of Van Loon’ tot leven door tekeningen, geïllustreerde brieven, foto’s en voorwerpen zoals zijn reistypemachine.

De opening is op zaterdag 9 oktober 2021 om 16:00 uur in Museum Veere, Kaai 25-27, Veere.

Be the first to comment on "Expositie Een Fenomeen in Veere"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*