Erfgoed Zeeland opent op zaterdag 11 september haar deuren voor Open Monumentendag

Tijdens Open Monumentendag op zaterdag 11 september 2021 opent Erfgoed Zeeland, zoals elk jaar, haar deuren. Er kan rondgekeken worden in de voormalige BB-commandopost in de bunker onder het gebouw en er zijn weer rondleidingen door het Zeeuws Archeologisch Depot.

De Monumentenwacht staat klaar om haar werk toe te lichten en beantwoordt vragen over het verduurzamen van monumenten. De rondleidingen in ‘Het Schuitvlot’ aan de Looierssingel 2 in Middelburg zijn gratis. De publieksdag begint om 10.00 uur en eindigt om 16.00 uur. 

Voor de rondleidingen door het archeologisch depot en de ondergrondse bunker is het nodig vooraf een plek te reserveren via de website van Erfgoed Zeeland. De groepsgrootte is maximaal tien personen per rondleiding. 
 
Kijk voor actuele informatie over het programma en de tijdstippen van de vijf rondleidingen op erfgoedzeeland.nl/omd-2021. De toegang tot gebouw ‘Het Schuitvlot’ is op 11 september via de zij-ingang aan het Armeniaans Schuitvlot. Er is voldoende ruimte om fietsen te stallen en in de directe omgeving van het gebouw is gelegenheid tot betaald parkeren. De Open Monumentendag bij Erfgoed Zeeland en deelname aan de activiteiten is geheel gratis. Tijdens alle activiteiten wordt er rekening gehouden met de corona-basisregels van het RIVM.

De bunker onder ‘Het Schuitvlot’ diende als provinciale commandopost van de BB (dienst Bescherming Bevolking) en als provinciaal centrum Civiele Verdediging in situaties van oorlog of rampen. Gelukkig is de bunker daarvoor nooit nodig geweest, maar de BB (in 1986 formeel opgeheven) hield er wel regelmatig oefeningen. Van het interieur van de bunker is weinig meer overgebleven. Britsen, telexapparatuur, meubilair en dergelijke zijn verwijderd.

In de officiële archieven bevinden zich de nodige documenten over de bunker, zoals bouwtekeningen, brochures van de BB, richtlijnen en verslagen van vergaderingen. Wat jammer genoeg ontbreekt is beeldmateriaal (hoe zag de bunker er van binnen uit) en persoonlijke verhalen (hoe verliep zo’n rampenoefening?). Erfgoed Zeeland is op zoek naar foto’s en verhalen die een indruk geven van de bunker ‘in bedrijf’. Daarmee kunnen we dit ondergrondse erfgoed van de Koude Oorlog verder zichtbaar maken. Kun je ons helpen, meld dat dan via communicatie@erfgoedzeeland.nl. Je kunt ook langskomen tijdens de Open Monumentendag van Erfgoed Zeeland.

Be the first to comment on "Erfgoed Zeeland opent op zaterdag 11 september haar deuren voor Open Monumentendag"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*