Donderdag leggen werknemers van onder andere Ferris, Damen Vlissingen en ROB Bilfinger voor 48 uur het werk neer.

Donderdag leggen werknemers van onder andere Ferris, Damen Vlissingen en ROB Bilfinger voor 48 uur het werk neer. De stakingen zijn onderdeel van de landelijke estafettestakingen voor een betere cao Metalektro die in januari begonnen. Inmiddels zijn er duizenden stakers geregistreerd bij meer dan honderd bedrijven.

Marry van der Stel, bestuurder FNV Metaal: ‘Ook in Zeeland en Zeeuws-Vlaanderen zijn de werknemers in de metalektrobedrijven het zat. Zij willen ook een cao waarin is geregeld dat er een fatsoenlijke loonsverhoging komt.’ Vakbonden en werkgevers zijn sinds september in gesprek over een nieuwe cao Metalektro. Tot nu toe bieden de werkgevers een loonsverhoging van 2,25 procent over twee jaar. Dat is ongeveer 1,1 procent per jaar, een stuk minder dan de inflatie. Ook over een betere werk-privébalans en eerder stoppen met werken is geen overeenstemming tussen bonden en werkgevers.

Meer werk dan ooit
Volgens FNV is in de metalektrobedrijven ondanks de pandemie meer werk dan ooit. ‘De metalektrobedrijven in Zeeland en Zeeuws-Vlaanderen draaien als een tierelier. Dat zien de medewerkers ook. Die vinden het onbegrijpelijk dat de werkgevers geen eerlijke en moderne cao willen afsluiten, maar in plaats daarvan achteruitgang bieden. De medewerkers voelen zich behoorlijk in de kou staan en eisen het respect en de waardering die ze verdienen’, aldus Van der Stel

Moderne cao
FNV eist naast meer loon ook meer zekerheid voor flexwerkers, bijvoorbeeld door ze na een jaar een vast contract te geven. De vakbond wil ook dat de lagere salarisschaal voor jongeren verdwijnt, zodat ze sneller meer kunnen gaan verdienen. Van der Stel: ‘Een moderne cao is nodig in deze sector. Je moet betaald worden naar het werk dat je doet en de ervaring die je hebt. En dus niet, omdat je wat jonger bent, een lager salaris krijgen.’

Be the first to comment on "Donderdag leggen werknemers van onder andere Ferris, Damen Vlissingen en ROB Bilfinger voor 48 uur het werk neer."

Leave a comment

Your email address will not be published.


*