Domburg is niet ingericht op al die bedrijvigheid

Wanneer wordt er eindelijk iets gedaan aan het verkeersprobleem in Domburg?
Dat is de hamvraag tijdens het huidige voorzitterschap van Simon de Visser in de stadsraad. In zijn portefeuille zit, behalve het Domburgse parkeerbeleid, ook de verkeerssituatie.

Door: Juliet Adema

En die is niet al te best, volgens De Visser. “Al het verkeer dat naar vakantiepark Roompot of naar Westkapelle moet, rijdt door de binnenstad. Dat zorgt voor drukke en onveilige toestanden.” Voetgangers, fietsers en auto’s: alles verplaatst zich door het centrum. “De verkeerstructuur in Domburg is niet ingericht op al die bedrijvigheid,”, zegt De Visser, die al sinds 2015 voorzitter van de stadsraad is.  

Het is een probleem dat al lange tijd speelt, vertelt hij. Maar waar vooralsnog geen duidelijke oplossing voor is. In oktober 2018 diende de stadsraad een plan in waarbij het verkeer omgeleid zou worden via een bedrijfsterrein. “Dat werd toen goed ontvangen door de gemeente, maar aan de uitvoering schort het nog. Dat frustreert wel.”  
Vanwege de verplichte anderhalve meter afstand werd de gemeente Veere wel genoodzaakt om het centrum in Domburg verkeersluw te maken. Een positieve uitkomst in de ellendige coronatijd, vindt de voorzitter.

Nu mag in de binnenstad tot elf uur ’s ochtends gelost en geladen worden, daarna zijn auto’s niet meer welkom in de hoofdstraat. Maar ook daar zit een addertje onder het gras: bewoners van omliggende straten ervaren nu last van toenemende verkeersdrukte omdat auto’s overdag niet meer door het centrum rijden.
Als volgend jaar de anderhalve meter samenleving wordt  opgeheven, rijden de auto’s weer door het centrum. “Daar maar ik me wel zorgen om, het is nu veel veiliger”, zegt De Visser.  

De Domburgse stadsraadvoorzitter is niet erg blij met het huidige politieke klimaat in Veere. “De politieke verhoudingen zijn afgelopen jaren verscherpt. Het gaat niet zozeer meer om de inhoud, maar meer om elkaar af te troeven. Dat vind ik wel heel erg jammer.” Volgens de voorzitter staan de bestuurlijke spanningen de aanpak van problemen, zoals de huidige verkeersproblematiek, in de weg. Bovendien mag de gemeente volgens hem wel wat beter communiceren naar de inwoners toe. “Geef als gemeente aan wat je doet en vertel wat je opgelost hebt. Er is ook geen communicatie over wat wél lukt.”

Maar het is niet alleen maar kommer en kwel in Domburg. Een grote trots van de Domburgse stadsraad dit jaar is de aanleg van de pumptrack aan de rand van de stad. Een skatebaan, waarbij je met pompende bewegingen snelheid maakt. Een daverend succes onder de jeugd van Domburg. “Elke keer als je er langskomt, zijn er kinderen aan het spelen. Van klein tot groot. Zulke successen heb je wel nodig. Daar haal ik de energie uit.”

Be the first to comment on "Domburg is niet ingericht op al die bedrijvigheid"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*