Dokter Stumphiuspark symbolisch onthuld

Op 29 juli onthulde mevrouw Stumphius samen met burgemeester Van den Tillaar symbolisch het naambordje voor het nieuwe stadspark in het Scheldekwartier. Het park in de Scheldewijk wordt vernoemd naar de echtgenoot van mevrouw Stumphius.

 

Dr. J. Stumphius (1925-1983) was van 1954 tot 1979 bedrijfsarts van de Koninklijke Maatschappij De Schelde in Vlissingen. Hij was een zeer betrokken en voor iedereen toegankelijke arts.
Vanuit de oudste bedrijfsgeneeskundige dienst in Nederland deed hij baanbrekend onderzoek naar de schadelijke effecten van asbest op de gezondheid van de werknemers van De Schelde.

Zijn onderzoek resulteerde in het proefschrift ‘Asbest in een bedrijfsbevolking’, waarop hij op 27 februari 1969 promoveerde aan de Universiteit van Amsterdam. Hij voorspelde onder meer dat asbest zich zou ontwikkelen van een bedrijfsgeneeskundig probleem tot een volksgezondheidsprobleem.
Zijn onderzoek bij De Schelde heeft de aanzet gegeven tot grote veranderingen. Bij De Schelde, in de industrie en in de wet- en regelgeving over asbest.

In september 2021 besluit het college over het definitieve ontwerp van het plan. Na akkoord wordt het park gedeeltelijk ingericht tijdens het plantseizoen, dat loopt van november tot en met maart 2022. 
Omwonenden zijn in juni 2021 tijdens een bijeenkomst betrokken bij dit voorgenomen plan.

Foto: Gemeente Vlissingen

Be the first to comment on "Dokter Stumphiuspark symbolisch onthuld"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*