De Oostkerk krijg 40.000 euro van Middelburg om zich van faillissement af te wenden

De Oostkerk in Middelburg krijgt eenmalig 40.000 euro van de gemeente om de schuldeisers te betalen. De stichting die de kerk exploiteert verkeert in acute financiële problemen. De gemeentelijke subsidie is echter niet genoeg om het jaarlijkse structurele tekort van 80.000 euro te lenigen.

B&W laat weten grote waardering te hebben voor de activiteiten van de stichting. “We zijn blij met het behoud van het gebouw, de verduurzaming (waar we ook onze steen hebben bijgedragen) én de activiteiten in dit markante gebouw. Het is een visitekaartje voor onze stad. De Oostkerk heeft een gecombineerd cultureel en commercieel karakter. Twee jaar coronamaatregelen hebben echter een gat geslagen in de meerjarenplanning. Na tegenslagen is sprake van een noodsituatie”, aldus B&W.

De ‘minimaal’ 40.000 euro die de Oostkerk krijgt komt uit een coronanoodsubsidie voor de culturele sector. Eigenlijk wilde de stichting drie jaar lang telkens 80.000 euro. Die krijgt men niet, omdat B&W van Middelburg ‘op dit moment onvoldoende inhoudelijk kan beoordelen’ of de stichting voor een structurele subsidie in aanmerking komt. Om hiervoor een aanvraag in te dienen krijgt de stichting tot 1 september uitstel.

Directeur Leo Hannewijk van stichting de Oostkerk laat weten dat met het nu verstrekte bedrag het gebouw in ieder geval tot het einde van dit jaar kan openblijven. Hij probeert van de provincie en ‘commerciële partijen’ aanvullend geld te krijgen voor de rest van het seizoen, tot juli 2023.