De herfst: het favoriete seizoen om te planten

Een groener Nederland begint in uw eigen tuin. Tegenwoordig gaan we vooral in het voorjaar in de tuin aan de slag. Daarmee is het ideale plantseizoen naar de achtergrond verschoven: het najaar.

Maar door te planten in de herfst, kunt u bij het ontluiken van de lente al genieten van een groene en bloeiende tuin. En planten in het najaar biedt nog veel meer voordelen.

Het grootste verschil tussen het voor- en najaar is het weer. In de afgelopen jaren hebben we vaak een droge lente gehad waarin we jonge plantjes soms wekenlang water moesten geven. In de herfst regent het gewoonlijk meer dan in het voorjaar en is de luchtvochtigheid steevast hoog. Ook zijn de nachten langer en ligt er meer dauw. In het najaar hoeft u dus minder vaak en minder lang te lopen met de gieter, en zullen de planten minder snel uitdrogen.

In het najaar is de bodem nog opgewarmd door de zomer en zullen de planten beter aanslaan. Bomen, struiken, vaste planten en bollen kunnen makkelijker worden geplant of verplant omdat ze in ‘slaapstand’ zijn. De grond heeft meer tijd om aan de wortels te plakken en de wortels hebben meer tijd om zich te ontwikkelen. Zo kunnen ze makkelijker voeding en water opnemen op momenten dat het moeilijk wordt.

Een voordeel ten opzichte van planten in het voorjaar is dat de planten zich in het najaar al aan het voorbereiden zijn op de winter door onder meer voedingsstoffen op te slaan in wortels en takken. In de warme bodem zullen ze voor de winter wel wortelen, maar weinig energie steken in het maken van nieuwe scheuten. In tegenstelling tot het voorjaar zijn planten die in het najaar gekocht worden volledig ontwikkeld.

In het begin van de herfst kunt u alles wat u in een pot koopt in de tuin zetten; dat heeft dan mooi de tijd om voor de winter vastte wortelen. Vaste planten en bloembollen kunt u in het najaar tegelijkertijd planten. Planten die met kluit worden verkocht of met schoongespoelde wortels, zijn juist geschikt om in de tweede helft van het najaar te planten.

Zodra de planten in rust gaan, in oktober, is het gevaar voor verdrogen geweken. Dit is het moment waarop bomen, heesters en vaste planten uit de vollegrond gerooid kunnen worden. Kwekers slaan deze planten op in koelcellen of kuilen ze in voor levering in het hele winterhalfjaar. In oktober, november is bij kwekerijen het aanbod van leverbare bomen, heesters, rozen en haagplantsoen groot. De planten kunnen meteen op hun eindbestemming de grond in. Ze gaan dan niet meteen groeien, maar de grond rondom hun kluit heeft voor het voorjaar ruimschoots de tijd om goed contact te maken met de wortels. Plantmateriaal uit de vollegrond is vaak goedkoper dan in container gekweekt materiaal.

Naast praktische en financiële overwegingen om in het najaar te planten, is het grote voordeel dat de tuinbezitter al meteen in het vroege voorjaar kan genieten van al het groen dat ontluikt. Wie in het najaar op slimme wijze aan de slag gaat, kan overigens het hele jaar door genieten van een mooie en levendige tuin. Bovendien is een mix van planten niet alleen mooi om te zien, maar ook goed voor de biodiversiteit.

 

Foto: Gemeente Veere

Be the first to comment on "De herfst: het favoriete seizoen om te planten"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*