Dagparkeerkaart van 50 euro verdwijnt in Zoutelande

Het parkeertarief in de kern van Zoutelande dat nu nog 50 euro per dag kost, verandert volgend jaar in een systeem van parkeren per minuut. Dat heeft wethouder Marcel Steketee van Veere vanochtend bekend gemaakt. Mogelijk volgt volgend jaar ook Dishoek.

Steketee maakte vanochtend de veranderingen rond parkeren in de gemeente Veere bekend. Volgens de wethouder is het nadrukkelijk ‘geen nieuw parkeerbeleid’, zoals in de media was gesuggereerd. “We halen de scherpe kantjes van het bestaande beleid af.”

Een van die scherpe kantjes is de dagparkeerkaart van 50 euro. Die moeten bezoekers op dit moment aanschaffen in de kernen van enkele dorpen waar een parkeervergunning verplicht is. Tegen de maatregel, die het parkeren door niet-bewoners moet ontmoedigen, was veel kritiek gerezen. Het vorige college van B&W was niet bereid om hier iets aan te veranderen en werd hiervoor tijdens de gemeenteraadsverkiezingen in maart afgestraft. Hart voor Veere (HVV), de partij van wethouder Steketee die tegen het parkeerbeleid te hoop liep, won de verkiezingen en mag nu in een coalitie met SGP en VVD het parkeerbeleid veranderen.

Duurder dan New York

Steketee benadrukt dat maatregelen die tot tariefverlagingen leiden, niet direct kunnen worden ingevoerd. “Daar is een besluit van de gementeraad voor nodig tijdens het debat over de begroting van volgend jaar. Het betekent dat we de tarieven pas volgend jaar kunnen veranderen.”

Zo’n voorstel is bijvoorbeeld de verlaging van het tarief van 5,20 uur per uur op het Oranjeplein in Veere, bij de Jumbo-supermarkt in Zoutelande en bij café Tramzicht in Domburg. Steketee: “Ik kan nog geen bedrag noemen. Er komt een voorstel voor de gemeenteraad. Maar geloof, we gaan het zeker doen. Want als gemeente staan we nu in de top-10 van duurste gemeenten wat betreft parkeren. Ik heb gehoord dat het parkeren in hartje New York omgerekend nog onder de 5 euro kost. Dat zegt genoeg, lijkt me.”

’s Nachts betalen

Veere wil op het gratis parkeerterrein bij het Kustlicht in Zoutelande en bij het voetbalveld van VV Domburg juist ’s nachts betaald parkeren invoeren. Steketee: “We zien dat bezoekers daar hun auto gedurende de hele vakantie gratis parkeren. Dat is nadrukkelijk niet de bedoeling. We willen naar een situatie dat je tussen 23.00 en 5.00 uur moet betalen.” Dat de handhaving nog een uitdaging wordt, met boa’s die ’s nachts moeten gaan controleren, is iets dat de wethouder binnenkort intern gaat bespreken.

Al bekend was dat Veere in de hele gemeente het betaald parkeren tot 19.00 uur in plaats van 21.00 uur wil laten gelden. En dat in de wintermaanden, van 1 november tot 1 maart parkeren gratis wordt. “Dat gaat niet over tarieven en daar kunnen we als B&W zelf een besluit over nemen.”

Verkiezingsbelofte

Opmerkelijk: de HVV, de partij van Steketee, had in het verkiezingsprogramma opgenomen dat men inwoners van de gemeente overal gratis wilde laten parkeren. Een mooie verkiezingsbelofte, maar de praktijk lijkt weerbarstiger. Steketee: “Onze juristen onderzoeken op dit moment of het wel mogelijk is.” Van een ‘loze verkiezingsbelofte’ wil de wethouder niets weten. Maar dat een belofte doen één ding, kijken of het juridisch mogelijk is een ander ding, geeft hij volmondig toe. “Dat kun je wel zeggen.”