D66 wil kinderburgemeester in Veere

D66 wil dat er ook in Veere een kinderburgemeester komt, zodat basisschoolleerlingen beter bij de democratie worden betrokken. Volgens D66-fractievoorzitter Jacco van Maldegem is de installatie van Frederiek Schouwenaar (VVD) tot nieuwe burgemeester van Veere op 2 februari een mooie aanleiding om in navolging van andere Zeeuwse gemeenten ook een kinderburgemeester te benoemen. Dat kost Veere jaarlijks 15.000 euro.

Van Maldegem: “De kinderburgemeester is een jonge inwoner die de grote burgemeester helpt bij officiële momenten én de stem van de Veerse kinderen laat klinken. Zo betrekken we kinderen bij de lokale democratie. Zij kunnen hun mening geven over speeltuinen, de jeugdzorg of sportverenigingen. Daarnaast kan de kinderburgemeester de volwassen burgemeester assisteren bij officiële momenten als Dodenherdenking, een Sinterklaasintocht of rondom sportevenementen.”

Jeugdraad Veere

Veere is een van de weinige Zeeuwse gemeenten die nog geen kinderburgemeester kent. Goes heeft die al 20 jaar. Daarna volgden Noord-Beveland, Kapelle, Schouwen-Duiveland, Sluis, Borsele en Reimerswaal. De kinderburgemeester moet een aanvulling zijn op de jeugdraad van Veere, waarin jongeren van 13 tot en met 24 jaar de lokale politiek gevraagd en ongevraagd advies geven.

Ambassadeurs

D66 wil de kinderburgemeester telkens voor een jaar benoemen. Alle Veerse kinderen van 9 tot en met 12 jaar zouden zich hiervoor kandidaat kunnen stellen. Iedere basisschool in de gemeente moet dan jaarlijks een ambassadeur benoemen. Deze ambassadeurs kiezen vervolgens uit hun midden de kinderburgemeester. De benoeming van de kinderburgemeester kost Veere jaarlijks 15.000 euro: 3.000 euro voor het lidmaatschap van het Nederlands Genootschap van Kinderburgemeester en 12.000 euro voor ondersteuning door Welzijn Veere.

Foto: Josefien was ooit kinderburgemeester van Schouwen-Duiveland (ANP)