Carillonklanken voor een zomeravond in Veere

Op zaterdagavond 14 augustus laat het Veerse carillon weer van zich horen. Ditmaal klinkt het concert onder de handen van Jan Bezuijen. Hij is normaliter beiaardier in Goedereede, maar hij zal op deze avond een prachtig concert verzorgen op het stadhuiscarillon van Veere.
 
De muziek van de 47 klokken is weliswaar in de hele stad en op de vele terrassen te horen, maar in de luistertuin kan het publiek er in alle rust van genieten. Het concert begint om 19:00uur. De tuin is een half uur voor aanvang van het concert open. De toegang is gratis.
 
Het programma voor dit concert bestaat grotendeels uit muziek die voor carillon is bewerkt. Maar er klinkt ook muziek die origineel voor het carillon geschreven is. Het concert wordt namelijk geopend met muziek van beiaardier Matthias van den Gheyn, die 300 jaar geleden geboren werd. Het andere originele beiaardwerk is van Piet Broerse. Hij was in Veere beiaardier in de periode van 1953 tot 1980. Van den Gheyn en Broerse, twee beiaardiers uit het verleden die het instrument van Veere goed gekend hebben. De overige muziek van dit concert is door Jan Bezuijen zelf bewerkt en dus geschikt gemaakt om op een carillon te spelen. Het concert wordt afgesloten met Bohemiam Rhapsody.
 
Speciaal voor deze zomeravondconcerten kunnen bezoekers in de luistertuin het spel van de beiaardier live volgen op een beeldscherm. In de luistertuin staan stoelen klaar. Omstreeks 18:50 geeft de beiaardier in de tuin een korte toelichting bij het programma.
 
In deze serie is er nog een zomeravondconcert op 21 augustus door de stadsbeiaardier van Veere, David van der Vlies.
Het programma is ook te vinden op de website van Museum Veere, www.museumveere.nl. De ingang van de luistertuin bevindt zich in de Stadhuisstraat.

Be the first to comment on "Carillonklanken voor een zomeravond in Veere"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*