B&W Vlissingen vinden dat bij maken slavernij-excuses eerst gemeenteraad aan zet is

Het college van B&W van Vlissingen weigert op eigen initiatief excuses te maken voor het slavernijverleden van de stad. Dat blijkt uit het antwoord van het college op vragen van raadslid Pieter Jan Mersie (ChristenUnie). B&W laat het initiatief over aan de gemeenteraad. B&W van Middelburg kondigde eind vorig jaar wel aan excues te gaan maken.

In het antwoord aan Mersie schrijft het college: “Wij hebben eerder na een uitspraak van de gemeenteraad op 28 januari 2021 een historiografische verkenning laten uitvoeren naar het slavernijverleden van Vlissingen. Naar aanleiding hiervan hebben we publiekelijk onze erkenning uitgesproken over de belangrijke rol die Vlissingen speelde bij de transatlantische slavenhandel, slavernij en kolonialisme.”

“Daarom zijn wij bereid in het herdenkingsjaar 2023 in Vlissingen extra aandacht te geven aan het slavernijverleden. Wij vinden het echter nadrukkelijk aan de gemeenteraad om zich uit te spreken of het gemeentebestuur van Vlissingen al of niet dient over te gaan tot het aanbieden van excuses aan de nazaten van de tot slaafgemaakten over het slavernijverleden van Vlissingen. Wij nodigen uw raad nadrukkelijk uit dit thema te agenderen.”

Teleurstellend

Daarmee volgt B&W van Vlissingen niet de weg van het gemeentebestuur van Middelburg. Dat kondigde begin november aan om op 1 juli 2023, als wordt herdacht dat de slavernij 150 jaar geleden werd afgeschaft, excuses aan te bieden voor de rol die het Middelburgse gemeentebestuur ooit speelde bij de slavenhandel. CU-raadslid Mersie vindt de reactie van Vlissingen teleurstellend: “Ik had meer verwacht, zeker nadat het kabinet op 19 december wel excuses heeft aangeboden.”

Volgens Mersie duidt het antwoord van B&W en ook dat het zes weken duurde voordat hij een officiële reactie kreeg op verdeeldheid binnen het college. In het college zitten de twee lokale partijen LPV en PSR, het CDA, de VVD en GroenLinks. Ook de partij van Mersie, de ChristenUnie, steunt het college, alhoewel zij geen wethouder heeft geleverd. Overigens bleek ook de Vlissingse gemeenteraad eind vorig jaar verdeeld over het aanbieden van excuses.

Foto: het slavernijmonument in Middelburg (foto Omroep Zeeland)