Burgemeester Rob van der Zwaag van Veere kijkt terug op 2022

“Veere is een mooie gemeente met een bevolking die tijdens het uitbreken van de oorlog in Oekraïne zijn hart en deuren openstelde voor de vluchtelingen. Op een bepaald moment hadden we meer vrijwilligers van vluchtelingen. Als burgemeester ben ik trots hoe wij dit vorig jaar gezamenlijk hebben opgepakt.”

Dat zei burgemeester Rob van der Zwaag van Veere maandagavond tijdens de nieuwjaarsreceptie van zijn gemeente. Het was zijn laatste nieuwjaarstoespraak, op 2 februari wordt Frederiek Schouwenaar geïnstalleerd als nieuwe burgemeester van Veere.

Stikstof

Van der Zwaag toonde zich trots op de plannen voor de bouw van 852 woningen in de komende acht jaar. “Dit jaar beginnen we met de bouw van de eerste woningen. Hierdoor kunnen onze geliefden met wie wij zo graag samenleven in onze nabijheid blijven, kunnen wij nieuwe generaties zien opgroeien met grootouders die hun levenswijsheden doorgeven aan nieuwe gezinnen.”

Van der Zwaag had wel kritiek op het regeringsbeleid, waardoor de bouw van ‘nul-op-de-meterwoningen’ (aardgasvrij) stokt vanwege de uitstoot van stikstof.

Vluchtelingen

Lof zwaaide hij de Veerse bevolking toe bij de opvang van Oekraïense vluchtelingen. “Wij waren corona nog niet helemaal te boven, toen in februari de oorlog in Oekraïne begon. Veere opende zonder veel mitsen en maren de deuren voor de vluchtelingen. We hebben hierbij goed samengewerkt met inwoners en ondernemers, waardoor je heel wat kunt bereiken.”

Hoogste opkomst

Ook complimenteerde Van der Zwaag de inwoners omdat Veere bij de gemeenteraadsverkiezingen vorig jaar de hoogte opkomst had van alle Zeeuwse gemeenten: 71,3 procent. “Hierdoor hebben wij in Veere een gemeenteraad en een gemeentebestuur die zich met recht democratisch sterk gelegitimeerd weten door onze bewoners. Dat is precies wat wij willen in een democratie. Ik ga er daarom van uit dat u ook weer in maart gaat stemmen bij de Provinciale Staten verkiezingen en de Waterschapsverkiezingen.”

800 jaar stadsrechten

Tot slot keek Rob van der Zwaag ook nog vooruit: “Dit jaar vieren Domburg en Westkapelle dat het in 1223, dus 800 jaar geleden, stadsrechten kregen van graaf Floris IV en burggraaf van Zeeland Dirk II van Voorne. Dat gaat zeker op een mooie wijze gevierd worden.”

Foto: gemeente Veere