Originele akte van de Vrede van Parijs (1323) komt naar Zeeland

©KZGW

Op zaterdagmiddag 1 oktober vindt er in het Zeeuws Museum in Middelburg een unieke gebeurtenis plaats. De commissaris van de Koning, Han Polman, onthult dan de originele akte van de Vrede van Parijs uit 1323. Die akte betekende het einde van de eeuwenlang strijd tussen Vlaanderen en Holland over de gebieden van Zeeland.

De akte van de Vrede van Parijs kan beschouwd worden als de geboorte van het graafschap Zeeland, de rechtstreekse voorganger van de huidige provincie.

De onthulling van de akte zal plaatsvinden tijdens de Genootschapsdag van het Koninklijk Zeeuwsch Genootschap der Wetenschappen. Na de pauze wordt een mini-symposium georganiseerd met een internationaal karakter.

Naast prof. dr. Arjan van Dixhoorn van de UCR zal ook onderzoeker Jurian Bazen uit Edinburgh aanwezig zijn om te spreken over het belang van de Vrede van Parijs. Afgevaardigden van het Archief van Lille komen speciaal deze middag om te vertellen over de akte, die zij aan het Zeeuws Museum beschikbaar hebben gesteld voor een tijdelijke expositie

. Naast dit document zullen diverse andere voorwerpen zoals het Poortersboek, kanonkogels uit Zierikzee en een munt geslagen in 1303 in Middelburg te zien zijn.

Klik hier voor het hele programma