Koude Oorlog Weekend in de BB-bunker Middelburg

In het weekend van 22 en 23 oktober 2022 zijn er verspreid over het land ruim veertig objecten en musea te bezoeken die gerelateerd zijn aan de Koude Oorlog (1945-1991). De bunker uit 1964 onder het gebouw van Erfgoed Zeeland in Middelburg is er daar een van.

Deze moest bij een eventuele (kern)oorlog dienst doen als provinciale commandopost van de BB, de dienst Bescherming Bevolking. In de ondergrondse bunker worden tijdens dit gratis tweedaagse evenement verschillende aspecten belicht van de techniek achter de Koude Oorlog.


Stichting Cultureel Erfgoed Koude Oorlog en vele lokale vrijwilligers willen aan deze periode uit de geschiedenis meer bekendheid geven en organiseren daarom, 60 jaar na de Cubacrisis (1962), het Koude Oorlog Weekend. De ondergrondse bunker van Erfgoed Zeeland is ‘gastlocatie’, waar enthousiaste vrijwilligers uit Zeeland verschillende aspecten belichten van de techniek achter de Koude Oorlog. Er is een route uitgestippeld door de bunker, elke ruimte vertelt een verhaal. Zo begint de route met een ontvangst, de oorsprong en het gebruik van de bunker. Gevolgd met diapresentaties, een écht werkend zendstation en kan er een kijkje worden genomen hoe het was om in de brandweerkazerne te leven.

Aan het einde van de route kom je meer te weten over de IJssellinie, die ons land moest beschermen tegen een invasie vanuit het oosten. Buiten zijn verschillende demo’s van voertuigen te zien en in de stallingsruimte staat brandweerwagen ‘de Magirus’ weer tijdelijk op zijn voormalige standplaats.