Meerdere gewonde bij grote brand AZC; Brandstichting mogelijk de oorzaak

In het asielzoekerscentrum aan de Laurens Stommesweg in Middelburg is vanmorgen tegen acht uur brand uitgebroken. De brand woedde op de vierde verdieping van het gebouw. Het pand is door de brandweer ontruimd. Bewoners zeggen dat de brand is aangestoken.

Acht mensen zijn lichtgewond geraakt. Zij hebben rook geïnhaleerd. Ook een brandweerman raakte lichtgewond. Drie mensen zijn naar het ziekenhuis gebracht. Het gedeelte van het pand waar de brand woedde was leeg, meldt de politie. In het azc waren vanmorgen 280 bewoners aanwezig.

Volgens meerdere bewoners van het azc is de brand aangestoken door mannen die ruzie hadden. “Die mannen hebben elke dag ruzie”, zegt een bewoner. “Ze waren aan het drinken en wiet roken. Daarna is het vuur aangestoken.” Hij vindt dat het COA moet ingrijpen en de bewoners die zich misdragen moet weren. “Maar COA blijft ze toelaten.”

Het COA wil niet ingaan op de verhalen van de bewoners. “We horen die geruchten ook”, zegt woordvoerder Timo Waarsenburg. “De politie en de brandweer doen onderzoek. Tot die tijd kan ik daar niets over zeggen.” De politie heeft in ieder geval één van de bewoners meegenomen. Een politiewoordvoerder kan niet zeggen of die persoon verdachte is.

De bewoners worden opgevangen in sporthal De Sprong, een stukje verderop. Het Rode Kruis helpt daarbij. Alle andere activiteiten in de sporthal, zoals de wedstrijden van Korfbalvereniging Swift, zijn afgelast. De opgevangen asielzoekers kunnen daar in ieder geval tot vanavond terecht. De brandweer en de politie onderzoeken of het gebouw veilig genoeg is voor de bewoners om terug te keren.

De VRZ doet aan mensen de oproep om niet in de omgeving van de Laurens Stommesweg en de Breeweg te komen, zodat hulpdiensten genoeg ruimte hebben.

Rond 11.00 uur gaf de brandweer het sein brand meester. Er wordt nog onderzoek gedaan naar de oorzaak van de brand. Er is een droneteam uit Rotterdam aanwezig om te helpen met het nablussen

(Tekst: Omroep Zeeland)